Herkomst stikstofdepositie, 2023
Alle bekende Nederlandse bronnen samen dragen voor 67% bij aan de gemiddelde stikstofdepositie in Nederland. Daarbij levert de agrarische sector met 51% verreweg de grootste bijdrage aan die gemiddelde stikstofdepositie. Voor de stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden komt de bijdrage van de agrarische sector uit op 50%.
Nederlandse landbouw levert de grootste bijdrage aan de stikstofdepositie
De bijdrage van alle Nederlandse bronnen samen aan de gemiddelde berekende stikstofdepositie in Nederland is 67%. Daarnaast komt 33% van de stikstofdepositie uit emissiebronnen van het buitenland (import). De stikstofdepositie in Nederland is met 51% voor het grootste deel afkomstig van de Nederlandse landbouw. Andere binnenlandse bijdragen zijn wegverkeer (5%) en huishoudens/diensten/bouw (5%). Als alleen de binnenlandse bronnen in beschouwing worden genomen, dan is de bijdrage van de landbouw 74%. Overigens is in het buitenland de landbouw ook de voornaamste bron van stikstofdepositie (Stikstof | RIVM). De bovenstaande grafieken zijn op basis van de gemiddelde depositie op Nederland als gevolg van de bekende binnen- en buitenlandse bronnen (1.535 mol/ha/jaar). De totale depositie zoals opgenomen in Stikstofdepositie, 1990-2023 wordt nog aangepast op basis van een zogenaamde meetcorrectie (voor 2023 bedraagt deze -145 mol/ha/jaar). Met behulp van de meetcorrectie wordt de berekende depositie gecorrigeerd op basis van beschikbare meetgegevens voor de verschillende stikstofcomponenten. Inclusief de meetcorrectie komt de totale gemiddelde depositie uit op 1.390 mol/ha/jaar. De meetcorrectie is in de bovenstaande grafieken niet meegenomen om verwarring door mogelijke negatieve correcties te voorkomen.
Ook wanneer in plaats van de gemiddelde depositie op heel Nederland alleen gekeken wordt naar de stikstofdepositie op de stikstofgevoelige natuur in de Natura 2000-gebieden, komt de bijdrage door de Nederlandse landbouw uit op circa 50%. In dat geval dragen wegverkeer en huishoudens/diensten/bouw respectievelijk 6% en 3% bij aan de stikstofdepositie op die stikstofgevoelige natuur.
Stikstof levert tevens een belangrijke bijdrage aan de depositie van zuur; zie Herkomst verzurende depositie.
Export van stikstofverbindingen
De stikstofdepositie in Nederland komt deels uit het buitenland (import). Een deel van de Nederlandse uitstoot komt als stikstofdepositie in het buitenland terecht (export). Voor stikstof afkomstig van ammoniak geldt dat Nederland ca. 4 keer zo veel exporteert als importeert vanuit het buitenland. Voor stikstof afkomstig van stikstofoxiden is de export ca. 5 maal zo groot als de import. Bij de berekeningen van de verhouding import/export zijn de emissies van zeescheepvaart toegekend aan het buitenland. Dit is gedaan om te zorgen dat bij de berekeningen het uitstotende oppervlak gelijk is aan het ontvangende oppervlak (Nederlands grondgebied).
Bronnen
- RIVM, 2024a. Auteurs: Mijnen-Visser, S., de Jongh, L.A., Hazelhorst, S.B., Hoogerbrugge, R., Soenario, I., Stolwijk, G.J.C., de Vries, W.J., Wichink Kruit, R.J. & Zuidberg, S. Grootschalige concentratiekaarten Nederland, Rapportage 2024. Rapport 2024-0059, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven.
- RIVM, 2024b. Auteurs: Marra, W.A., Hazelhorst, S.B., De Jongh, L.A., Wichink Kruit, R.J., Schram, J.M. & Brandt, K.M.F. Monitor stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden 2024. Rapport 2024-0076. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven.
Relevante informatie
- Dossier stikstof op de RIVM website: http://www.rivm.nl/stikstof
- CLO > Milieukwaliteit van landnatuur: stikstofdepositie, 1994-2022
- CLO > Grootschalige luchtverontreiniging: Uitstoot van NEC-stoffen, 1990 - 2023 |
- CLO > Relatie ontwikkelingen emissies en luchtkwaliteit, 1990-2021
- CLO > Stikstofdepositie, 1990-2023
- CLO > Verzurende depositie, 1990-2023
- CLO > Herkomst verzurende depositie, 2023
- EU (2001) Richtlijn 2001/81/EG van het Europees parlement en de raad van 23 oktober 2001inzake nationale emissieplafonds voor bepaalde luchtverontreinigende stoffen. Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen No L 309/22.
- EU (2008) Richtlijn 2008/50/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2008 betreffende de luchtkwaliteit en schonere lucht voor Europa. Publicatieblad van de Europese Unie L 152/1
- EU (2015) Richtlijn 2015/1480 van de Commissie van 28 augustus 2015 tot wijziging van diverse bijlagen bij de Richtlijnen 2004/107/EG en 2008/50/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de regels betreffende de referentiemethoden, de validatie van gegevens en de locatie van de bemonsteringspunten voor de beoordeling van de luchtkwaliteit (Voor de EER relevante tekst)
- Informatiepunt leefomgeving
- EU > Informatie over het luchtkwaliteitsbeleid van de Europese Unie
- UN/ECE > The 1999 Gothenburg Protocol to Abate Acidification, Eutrophication and Ground-level Ozone.
- UN/ECE > De conventie voor het lange afstandstransport van luchtverontreiniging
- RIVM > Themasite Grootschalige Concentratiekaarten Nederland
- Concentratiemetingen in Nederland (verschillende meetnetten) > Luchtmeetnet
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
Depositie van stikstof in Nederland
- Omschrijving
Depositie van stikstof in Nederland op basis van modelberekeningen en uitgesplitst naar bijdragen van gereduceerd stikstof (NHx) en geoxideerd stikstof (NOy)
- Verantwoordelijk instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Berekeningswijze
Onderdeel van de GCN-berekeningen
- Basistabel
Niet van toepassing
- Geografische verdeling
Niet van toepassing
- Andere variabelen
Herkomst van de zuurdepositie
- Verschijningsfrequentie
Jaarlijks
- Achtergrondliteratuur
Grootschalige concentratiekaarten Nederland. Rapportage 2024. (RIVM, 2024a; zie bij 'Bronnen').
- Opmerking
1] Stikstofverbindingen leveren zowel een bijdrage aan de verzurende depositie als aan de stikstofdepositie.
2] Import/Export verhouding: Om het uitstotende oppervlak gelijk met het ontvangende oppervlak (Nederlands grondgebied) te houden, zijn bij de berekeningen van de import/export-verhouding zeescheepvaart emissies toegekend aan het buitenland.
- Betrouwbaarheidscodering
C (Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd).
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2025). Herkomst stikstofdepositie, 2023 (indicator 0507, versie 15, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.