Stroomdiagram energie voor Nederland, 2009
U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link bekijken.
Het grootste deel van de energiedragers ruwe aardolie en aardolieproducten wordt ingevoerd. Het meeste aardgas dat wordt verbruikt komt uit Nederlandse bodem.
Aanvoer van energiedragers
De aanvoer van energie gebeurt door winning, invoer en voorraadontrekking van energiedragers. In ons land wordt vooral aardgas gewonnen. De invoer van energiedragers betreft vooral ruwe aardolie, aardolieproducten, aardgas en steenkool.
Onttrekking van energiedragers
Het totale energieverbruik in Nederland (de som van de zwarte blokjes) is 3 262 PJ. Het binnenlands verbruik omvat slechts eenderde deel van de totale toevoer. De gewonnen en ingevoerde energiedragers worden niet geheel in Nederland verbruikt. Er is een belangrijke doorvoer van ruwe aardolie en aardolieproducten.
Bunkers
Bunkers worden niet tot het Nederlandse energieverbruik gerekend. Het betreft de levering van brandstof aan schepen en vliegtuigen op Nederlands grondgebied, bestemd voor eigen voortstuwing in het grensoverschrijdend verkeer naar het buitenland.
Bronnen
- CBS (2007). Nederlandse energiehuishouding (NEH). CBS, Voorburg / Heerlen.
- CBS (2010). StatLine: Energiebalans; kerncijfers. CBS, Den Haag / Heerlen.
Relevante informatie
- Meer informatie over winning, verbruik, invoer en uitvoer van energiedragers in Nederland is te vinden in de databank StatLine van het CBS.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Stroomdiagram energie voor Nederland
- Omschrijving
- Nederlandse energiebalans weergegeven als vereenvoudigd stroomdiagram. In het diagram zijn de energiestromen getekend voor de energiebalansposten winning, onttrekking uit voorraden, invoer, verbruik, uitvoer en bunkers voor elk van de energiedragers.
- Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Berekeningswijze
- Berekening op basis van enkele maand- en kwartaalenquêtes van het CBS en registraties van diverse instellingen als Tennet, Gasunie en EnergieNed. Het artikel Nederlandse energiehuishouding (NEH) (CBS, 2007) geeft een korte beschrijving van de onderzoeksmethode.
- Basistabel
- StatLine: Energiebalans; kerncijfers (CBS, 2010)
- Geografische verdeling
- Nederland
- Andere variabelen
- Er zijn gegevens per energiedrager en economische sector voor een groot aantal energiebalansposten (zoals winning, invoer, verbruik, verbruikssaldo energiebedrijven, verbruikssaldo energieafnemers, uitvoer, bunkers).
- Verschijningsfrequentie
- Jaarlijks
- Achtergrondliteratuur
- Nederlandse energiehuishouding (NEH) (CBS, 2007)
- Betrouwbaarheidscodering
- B (schatting gebaseerd op een groot aantal (zeer accurate) metingen, waarbij representativiteit van de gegevens vrijwel volledig is)
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2010). Stroomdiagram energie voor Nederland, 2009 (indicator 0201, versie 13, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.