Benzo[a]pyreenconcentratie in Nederland, 1988-2004
U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link bekijken.
De gemiddelde concentraties van benzo[a]pyreen (B[a]P) in de buitenlucht zijn sinds 1990 niet meer boven de streefwaarde van 1 ng/m3 gekomen. Benzo[a]pyreen geldt als indicator voor het mengsel van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK).
Concentratie benzo[a]pyreen
De gemeten jaargemiddelde concentraties van benzo[a]pyreen in de buitenlucht liggen sinds 1990 onder de (Nederlandse) streefwaarde van 1 ng/m3. Het jaargemiddelde achtergrondniveau (station de Rijp) ligt rond de 0,2 ng/m3.
Norm voor blootstelling aan benzo[a]pyreen in de buitenlucht
De huidige Nederlandse norm voor het Maximaal Toelaatbaar Risico (MTR) voor benzo[a]pyreen is 1 ng/m3 voor de jaargemiddelde concentratie. Eind 2004 hebben het Europese parlement en de Raad het voorstel voor een nieuwe EU-richtlijn (EU, 2005) ondertekend. De richtlijn geeft een streefwaarde voor de jaargemiddelde B[a]P-concentratie in de buitenlucht van 1 ng/m3. Deze norm zal vervolgens worden vastgelegd in de Nederlandse wetgeving. Per 2013 moet aan de Europese streefwaarde worden voldaan.
Effecten van benzo[a]pyreen en PAK op de natuur en volksgezondheid
Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) vormen een groep van enige honderden organische verbindingen. De PAK-componenten verschillen sterk in hun fysisch-chemische eigenschappen en in hun risico's voor mens en ecosystemen. Aan een aantal componenten worden kankerverwekkende eigenschappen op de mens toegeschreven. Benzo[a]pyreen is een PAK en heeft een belangrijk aandeel in de kankerverwekkende eigenschappen van PAK in de buitenlucht.
Bronnen
- EU (2005). Richtlijn 2004/107/EG van het Europees parlement en de raad van 15 december betreffende arseen, cadmium, kwik, nikkel en polycyclische aromatische koolwaterstoffen in de lucht (Vierde dochterrichtlijn). Publicatiebald van de Eutropese Gemeenschappen No L23/3.
- Position paper over PAK (2001). Ambient air pollution by Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH), Office for Official Publications of the European Communities.
- MNP/RIVM (2005). Gegevens gebaseerd op metingen van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit; bewerkt door het Milieu- en Natuurplanbureau.
- DCMR (2005). Gegevens gebaseerd op metingen van de DCMR Milieudienst Rijnmond; bewerkt door het Milieu- en Natuurplanbureau.
- Datarapport Luchtkwaliteit IJmond 2004 (2005). Gegevens van de provincie Noord Holland; bewerkt door het Milieu- en Natuurplanbureau.
Relevante informatie
- Meer informatie over concentraties van stoffen in de lucht is te vinden op de site van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit.
- RIVM (2004). Jaaroverzicht luchtkwaliteit 2002. RIVM, rapport 500 037 004, Bilthoven.
- RIVM (2002). Jaaroverzicht luchtkwaliteit 2001. RIVM, rapport 725 301 009, Bilthoven.
- RIVM (2002). Jaaroverzicht luchtkwaliteit 2000. RIVM, rapport 725 301 008, Bilthoven.
- RIVM (2001). Jaaroverzicht luchtkwaliteit 1998 en 1999. RIVM, rapport 725 301 006, Bilthoven.
- Buijsman, E. (1999) Assessment of air quality for Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in the Netherlands. RIVM, rapport 729999001, Bilthoven
- Informatie over de actuele en toekomstige ontwikkelingen over (lokale) luchtverontreiniging is te vinden in Milieubalans 2005 en de Milieuverkenning 2000-2030.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- De gerapporteerde benzo[a]pyreenconcentraties betreffen metingen op vijf locaties in het westelijke deel van de Randstad. Het betreft hier vier stations uit het netwerk van de provincie Noord-Holland (in de Rijp, Wijk aan Zee, IJmuiden en Badhoevedorp t/m 2003), en een station van de Milieudienst Rijnmond (Rotterdam). De beschikbare trendgegevens van benzo[a]pyreen zijn herzien. Sinds 1988 lijken gemeten jaargemiddelde benzo[a]pyreenconcentraties licht te dalen vooral op de stations in de buurt van bronnen van benzo[a]pyreen: Rotterdam, IJmuiden en Wijk aan Zee. Door de verschillen in monstername en meettechnieken in tijd en plaats van de verschillende benzo[a]pyreenmeetreeksen is het echter niet mogelijk een gefundeerde uitspraak over een eventuele trend te doen. Er worden op dit moment geen systematische metingen in drukke straten uitgevoerd. Modelberekeningen hebben in het verleden uitgewezen dat de niveaus in die situaties nog boven de hier gepresenteerde niveaus in Rotterdam zouden kunnen liggen.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2005). Benzo[a]pyreenconcentratie in Nederland, 1988-2004 (indicator 0478, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.