Aantal locaties bodemverontreiniging, inventarisatie 2007
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
In 2007 waren ongeveer 270.000 locaties mogelijk ernstig verontreinigd. Van dit aantal zullen naar schatting 11.000 spoedlocaties vóór 2015 moeten worden gesaneerd of beheerst. Dit volgt uit de inventarisatie door het project Landsdekkend beeld bodemverontreiniging (LDB).
Nederland telt 270.000 potentieel ernstig verontreinigde locaties in 2007
Binnen het kader van het project Landsdekkend beeld bodemverontreiniging (LDB) is in 2007 de huidige werkvoorraad met (potentieel) ernstig verontreinigde locaties vastgesteld op 270.000 locaties. Van dit aantal zullen naar schatting 11.000 spoedlocaties vóór 2015 moeten worden gesaneerd of beheerst. Spoedlocaties zijn locaties met niet aanvaardbare risico's voor mens, ecosysteem, en/of met risico's van verspreiding van verontreinigingen. Deze locaties moeten vóór 2015 worden gesaneerd dan wel beheerst. Voor de overige locaties van de huidige werkvoorraad geldt de doelstelling dat deze uiterlijk in 2030 moeten zijn aangepakt, in samenhang met marktdynamiek, uitvoering bouwplannen en de herinrichting van gebieden.
De verdeling van de locaties van de huidige werkvoorraad over de diverse gemeenten in Nederland is weergegeven in de kaart. De hoogste dichtheden (> 20 per km2) komen vooral voor in de Randstad, maar ook in sommige stedelijke gebieden elders in het land.
Landsdekkend beeld bodemverontreiniging en werkvoorraad
Werkvoorraad sterk afgenomen in 2007
Zoals in de voorgaande paragraaf besproken waren eind 2006 circa 493.000 (landbodem-)locaties gekwalificeerd als (potentieel) ernstig verontreinigd. Voor een deel zijn dit reeds afgehandelde locaties (voormalige werkvoorraad), maar de rest behoort nog tot de huidige werkvoorraad van 270.000 locaties.
- De voormalige werkvoorraad bestaat uit locaties die inmiddels voldoende zijn onderzocht, locaties waarbij sanering en eventuele nazorg zijn afgerond en categorieën van locaties die na steekproefsgewijs onderzoek weinig noodzaak tot vervolg blijken op te leveren. Bij die laatste groep van 160.000 locaties, in 2007 afgevoerd uit de werkvoorraad, gaat het voor een groot deel om huisbrandolietanks en slootdempingen.
- De huidige werkvoorraad van 2007 bestaat uit ongeveer 270.000 locaties met daarin lopende saneringen en nazorg (4%), lopend onderzoek (24%) en verdachte, nog te onderzoeken locaties (73%).
Wie is verantwoordelijk voor het bodembeheer?
De verantwoordelijkheid voor goed bodembeheer en dus ook voor het tot stand komen van het Landsdekkend beeld, ligt bij de bevoegde overheden. Dat zijn de 12 provincies (incl. kleine gemeenten), 4 grote steden en 26 andere grote gemeenten (situatie 2007), die bevoegd gezag zijn in het kader van de Wet Bodembescherming.
Bronnen
- VROM/RIVM (2008). Jaarverslag bodemsanering over 2007 - Een rapportage van de bevoegde overheden bodemsanering, Ministerie van VROM/RIVM, Den Haag/Bilthoven.
Relevante informatie
- Bodemkwaliteit: het huidige beeld en de bedreigingen
- Bodemverontreiniging en bodemsanering: begrippen en definities
- Bodemverontreiniging: risico's en effecten
- Aantal (spoed)locaties bodemverontreiniging, inventarisatie oktober 2014
- Voortgang bodemsanering, 2000-2009
- Meer informatie over bodemverontreiniging is te vinden op de site van het Ministerie van VROM, IPO en RIVM (Monibosa) en het bodemloket.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2008). Aantal locaties bodemverontreiniging, inventarisatie 2007 (indicator 0258, versie 10, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.