Huishoudelijk energieverbruik per inwoner, 1950-2008
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
Het elektriciteitsverbruik van huishoudens per inwoner, omgerekend naar de hoeveelheid primaire brandstoffen nodig voor de elektriciteitsopwekking, is vanaf het begin van de jaren negentig toegenomen. Het verbruik van aardgas per inwoner is sinds 1980 door energiebesparende maatregelen met 30 procent gedaald.
Verbruik elektriciteit sterk toegenomen
Het huishoudelijk elektriciteitsverbruik per inwoner, omgerekend naar de hoeveelheid primaire brandstoffen nodig voor de elektriciteitsopwekking, is in 2008 vier keer zo hoog als in 1950. Vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw nam het verbruik flink toe. Het elektriciteitsverbruik in de jaren tachtig is stabiel, waarna er in de jaren negentig en het begin van de eenentwintigste eeuw weer een periode van lichte groei optreedt. In Nederland wordt vooral elektriciteit geproduceerd met behulp van de primaire brandstoffen aardgas en steenkool en in mindere mate kernenergie.
Opwekkingsrendement elektriciteitscentrales sterk toegenomen
De groei in het verbruik van elektriciteit is gedeeltelijk gecompenseerd door een verbetering van het opwekkingsrendement van de elektriciteitscentrales. Dit rendement groeide van 25 procent in 1950 naar bijna 43 procent in 2008 (CBS, 2008).
Verbruik aardgas daalt langzaam
Het aardgasverbruik per inwoner (gecorrigeerd voor de gemiddelde jaartemperatuur) is tussen 1965 en 1975 zeer sterk gestegen. Vanaf begin jaren tachtig treedt een daling op door energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en de installatie van HR-ketels. In 2008 is het aardgasverbruik per inwoner circa 30 procent lager dan in 1980.
Bronnen
- CBS (2006). Bevolkingsstatistiek. CBS, Voorburg / Heerlen.
- CBS (2007). Nederlandse energiehuishouding (NEH). CBS, Voorburg / Heerlen.
- CBS (2009a). StatLine: Energiebalans. CBS, Den Haag / Heerlen.
- CBS (2009b). StatLine: Bevolking; kerncijfers. CBS, Den Haag / Heerlen.
- CBS (2009c). Duurzame energie in Nederland 2008. CBS, Den Haag / Heerlen.
Relevante informatie
- Meer informatie over het energieverbruik is te vinden in de databank StatLine van het CBS.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Huishoudelijk energieverbruik per inwoner
- Omschrijving
- Ontwikkeling van het huishoudelijk verbruik van aardgas, elektriciteit en 'overige energiedragers' per inwoner (exclusief vervoer).
Het energieverbruik van huishoudens is exclusief het verbruik voor vervoer. Het energieverbruik voor vervoer wordt in het Compendium voor de Leefomgeving toegerekend aan het verkeer en vervoer. - Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Berekeningswijze
- Het totale energieverbruik van huishoudens is berekend op basis van enkele maand- en kwartaalenquêtes van het CBS en registraties van diverse instellingen als Tennet, Gasunie en EnergieNed. De gegevens worden gepubliceerd in de StatLine-tabel Energiebalans (CBS, 2009a). Het artikel Nederlandse energiehuishouding (NEH) (CBS, 2007) geeft een korte beschrijving van de onderzoeksmethode.
Voor de berekening van het energieverbruik door huishoudens per inwoner is gebruik gemaakt van gegevens in de StatLine-tabel Energiebalans en gegevens over de omvang van de bevolking op 1 januari in de StatLine-tabel Bevolking; kerncijfers (CBS, 2009b).
Het aardgasverbruik door huishoudens is verdeeld in het verbruik voor ruimteverwarming (voor de jaren vanaf 1990 geschat op 80 procent van het aardgasverbruik) en het verbruik voor overige doelen zoals koken en warm water (voor de jaren vanaf 1990 geschat op 20 procent van het aardgasverbruik). Om de invloed van strenge en zachte winters te elimineren zodat de gegevens voor de verschillende jaren beter met elkaar te vergelijken zijn, is het aardgasverbruik voor ruimteverwarming gecorrigeerd voor de gemiddelde jaartemperatuur (graaddagen).
Het elektriciteitsverbruik uit de Energiebalans is teruggerekend naar de inzet van primaire energiedragers (zoals aardgas, steenkool en kernenergie) met het rendementpercentage bij de gebruiker voor de elektriciteitsproductie. De gebruikte percentages zijn afkomstig uit de publicatie Duurzame energie in Nederland 2008 (CBS, 2009c), tabel 2.1.2.
Het verbruik van 'overige energiedragers' omvat met name steenkool, aardolie, stoom en warmte. - Basistabel
- StatLine: Energiebalans (CBS, 2009a).
StatLine: Bevolking; kerncijfers (CBS, 2009b). - Geografische verdeling
- Nederland.
- Verschijningsfrequentie
- Jaarlijks.
- Achtergrondliteratuur
- Nederlandse energiehuishouding (NEH) (CBS, 2007) (korte methodebeschrijving van het onderzoek naar het energieverbruik van onder meer huishoudens).
Bevolkingsstatistiek (CBS, 2006) (korte methodebeschrijving van het onderzoek naar de omvang van de Nederlandse bevolking).
De publicatie Duurzame energie in Nederland 2008 (CBS, 2009c) geeft in tabel 2.1.2 een overzicht van de rendementen voor elektriciteitsproductie. - Betrouwbaarheidscodering
- C (schatting, gebaseerd op een groot aantal accurate metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd).
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2010). Huishoudelijk energieverbruik per inwoner, 1950-2008 (indicator 0036, versie 10, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.