Noordse woelmuis
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
De Noordse woelmuis is een bedreigde diersoort, die ondanks allerlei beschermende maatregelen nog steeds in bijna alle gebieden sterk afneemt.
Ontwikkeling
Het areaal van de Noordse woelmuis is beperkt tot de laagveen- en kleigebieden in het westen en noordwesten van Nederland (figuur rechts). Met uitzondering van Texel neemt de soort in alle deelgebieden af (figuur links). In 2004 is daarom het Beschermingsplan Noordse woelmuis opgesteld.
De Noordse woelmuis is geen concurrentiekrachtige soort. Aardmuis en veldmuis weten de Noordse woelmuis vaak weg te concurreren uit geschikte gebieden.
Het meest wordt de Noordse woelmuis aangetroffen in vochtige of natte gras-, riet- en ruigtevegetaties. Het is opvallend dat de soort zich juist weet te handhaven in gebieden met veel dynamiek, zoals wisselende waterstanden gedurende de seizoenen.
De oorzaken van achteruitgang zijn maar ten dele bekend. Sterke versnippering van zijn leefgebied en het steeds schaarser worden van natte terreinen, die zo nu en dan overstromen hebben in ieder geval aan de achteruitgang bijgedragen.
De in Nederland voorkomende ondersoort van de Noordse woelmuis (Microtus oeconomus arenicola), komt alleen nog hier voor.
De Noordse woelmuis komt voor op de rode lijst zoogdieren (kwetsbaar), op de habitatrichtlijn en in de flora-faunawet.
Bronnen
- Haye, M. la en J.M. Drees (2004). Beschermingsplan noordse woelmuis. Expertise Centrum LNV, Ede.
- Ligtvoet, W. (1992). Noordse woelmuis Microtus oeconomus (Pallas, 1776). In: S. Broekhuizen et al. (1992) Atlas van de Nederlandse zoogdieren. Stichting Uitgeverij KNNV, Utrecht.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- Het kaartje van de huidige verspreiding en de figuur over de achteruitgang zijn afkomstig uit het Beschermingsplan Noordse woelmuis. De figuur betreft een vergelijking tussen de periode 1946-1969 en de periode 1989-1996, waarbij alleen de uurhokken zijn betrokken, die in beide perioden onderzocht zijn.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2005). Noordse woelmuis (indicator 1399, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.