Externe veiligheidsrisico's in Nederland, 2010

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.


Informatie over veiligheidsrisico's in Nederland is te vinden in de Risicokaart

Bewoners van enkele duizenden woningen lopen een groter risico op een dodelijk ongeval dan de norm van eens in de miljoen jaar. Dat komt omdat die woningen te dicht bij gevaarlijke bedrijven of installaties liggen. Het gaat hierbij vooral om woningen bij recent gereguleerde en binnenkort te reguleren categorieën, zoals opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen en aardgasbuisleidingen. Deze knelpunten moeten allemaal uiterlijk 2014 zijn opgelost.

Inventarisatie risicosituaties met behulp van het Risico Register gevaarlijke stoffen

risicobronWoningen binnen PR 1.10-5/jaar A) contourWoningen binnen PR 1.10-6/jaar A) contourKnelpunten groepsrisico A)Kwaliteit Data B)Saneringsdatum
      
BRZO-bedrijven<10 12010-20+1 jan 2010
LPG-stationsEnkele tientallenEnkele honderdtallenCirca 100-1 jul 2010 of 1 jul 2013 C)
PGS- 15 <10Circa 2000onbekend+/-1 jul 2013
Ammoniak-koelinstallaties<10Circa 100Circa 100+/-1 jan 2010/2013 D)
Spoorweg-emplacementen<10(>=1000) E <10+/-1 jan 2010
Aardgasbuisleidingen<10+/- 2400onbekend+2014
A) PR 1.10-5/jaar respectievelijk 1.10-6/jaar is de contour waarbinnen de kans op een dodelijk ongeval groter is dan eens in de 100.000 respectievelijk miljoen jaar; een knelpunt groepsrisico is de situatie waarbij de oriëntatiewaarde voor groepsrisico wordt overschreden.
B) + goed; +/- matig mogelijk fouten bij invoer; - waarschijnlijk fouten bij invoer van data of gedateerde cijfers
C) LPG-stations met doorzet < 1500m3/jaar saneringsjaar 2010; > 1500 m3/jaar saneringsjaar 2013
D) Ammoniakkoelsinstallatie met inhoud <10.000 kg 1 jan 2010; inhoud > 10.000 kg 1 jan 2013
E) Gegevens uit gemiddeld jaar 2000. De schattingen zouden nu lager kunnen uitvallen bij hantering van nieuwe, genuanceerdere rekenmethoden.
     PBL/CLO/dec10

Bij BRZO-bedrijven nog steeds knelpunten

Het doel is om knelpunten rondom BRZO-bedrijven (bedrijven met risico op zware ongevallen) op te lossen vóór 2010. Volgens het Risico Register gevaarlijke stoffen (RRGS) staan nog ruim honderd woningen te dicht bij een bedrijf waarbij de kans op een dodelijk ongeval groter is dan de norm van eens in de miljoen jaar. Er zijn ook nog tien tot twintig knelpunten waar de oriëntatiewaarde van het groepsrisico wordt overschreden. Het groepsrisico is de kans op meerdere doden bij een calamiteit.

Nog veel knelpunten rond LPG-stations

Bij LPG-stations bevinden zich nog enkele honderden woningen binnen de PR 1.10-6-contour. Het is zelfs niet uitgesloten dat er nog woningen binnen de 10-5-contour aanwezig zijn. Het beleidsdoel was om in 2010 alle knelpunten voor LPG-bedrijven met een doorzet minder dan 1500 m3/jaar op te lossen. Een paar procent van de LPG-stations heeft echter een doorzet van meer dan 1500 m3/jaar. De saneringsdatum voor deze bedrijven is 1 juli 2013.

Risico's buisleidingen

Uit berekeningen met de nieuwe risicoafstanden voor buisleidingen blijkt dat bij ruim 200 locaties (circa 2.400 woningen) de kans op een dodelijk ongeluk groter is dan de norm van eens in de miljoen jaar. De aanpak van knelpunten bij buisleidingen is vertraagd omdat regelingen meer tijd vergen dan gedacht (PBL, 2010). Het Besluit externe veiligheid buisleidingen zal naar verwachting pas in 2011 in werking treden, waarna knelpunten in 2014 moeten zijn opgelost.

Register Risicosituaties gevaarlijke stoffen

De doelstelling om in 2008 alle risicosituaties in Nederland te registreren ten behoeve van de burger is gerealiseerd in 2010. Een kwalitatieve inschatting van de aantallen woningen binnen risicocontouren en het aantal knelpunten voor het groepsrisico wordt gegeven in bovenstaande tabel. Het Register Risicosituaties gevaarlijke stoffen (RRGS) is een landelijk register waarin risicosituaties met gevaarlijke stoffen worden vastgelegd. In het register staan alle bedrijven die giftige, brandbare, explosieve en nucleaire stoffen verwerken of opslaan en transportroutes en buisleidingen voor deze stoffen. Dit register bevat allerlei gegevens over de stoffen en hoeveelheden enzovoorts. In de loop van 2010 zal een kwaliteitsslag worden ingezet om de volledigheid en betrouwbaarheid van de gegevens te verbeteren. Zie ook:

Beleid met betrekking tot het plaatsgebonden risico en groepsrisico

In Nederland streeft de overheid ernaar dat er geen kwetsbare objecten (zoals woningen) staan in een gebied waar de kans op een dodelijk ongeval groter is dan eens in de miljoen jaar. Voor een aantal bedrijfcategorieën moest dat vóór 1 januari 2010 gerealiseerd zijn. Voor andere categorieën geldt een datum van vóór 2013 of 2014. Het tijdstip van realisatie is afhankelijk van het tijdstip waarop bedrijfscategorieën worden opgenomen in het Besluit Externe Veiligheid inrichtingen (BEVI). Voor transport, waaronder de luchtvaart, gelden andere regelingen.

Voor groepsrisico, de kans op meer doden bij een calamiteit, heeft het bevoegd gezag een verantwoordingsplicht. De oriënterende waarde voor het groepsrisico is daarbij ijkpunt bij de beoordeling van de omvang. Overheden moeten bij de verantwoording aspecten zoals zelfredzaamheid, bestrijdbaarheid, mogelijke alternatieven, beheersmaatregelen en maatschappelijke kosten en baten meenemen.

Bronnen

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Externe veiligheidrisico's
Omschrijving
Aantal woningen binnen risicocontouren
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving. Auteur: Piet Lagas.
Berekeningswijze
-
Geografische verdeling
Nederland
Verschijningsfrequentie
-
Achtergrondliteratuur
www.risicokaart.nl
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
06
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CLO (2010). Externe veiligheidsrisico's in Nederland, 2010 (indicator 0304, versie 06, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.