Geluidbelasting in stiltegebieden en EHS, 2002
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.
Er is geen nieuwe data meer beschikbaar.
Zowel in stiltegebieden als in de Ecologische Hoofdstructuur neemt het aantal plekken waar mensen kunnen genieten van rust en stilte steeds verder af. Oorzaken hiervan zijn de toenemende mobiliteit en de oprukkende bebouwing en infrastructuur.
Steeds minder rust en stilte in Nederland
Het aantal plekken waar mensen kunnen genieten van rust en stilte neemt steeds verder af. Oorzaken hiervan zijn de toenemende mobiliteit en de oprukkende bebouwing en infrastructuur. Het totale gebied waar natuurlijke geluid overheerst wordt kleiner. Ook de periodes waarin alleen natuurlijke geluiden te horen zijn, worden korter.
Wat zijn stiltegebieden?
In het kader van de Wet milieubeheer kunnen provincies gebieden aanwijzen waarvan de kwaliteit van een of meerdere milieuaspecten bijzondere bescherming behoeft. Een voorbeeld hiervan zijn de stiltegebieden. In 2002 is circa 500.000 ha van Nederland aangewezen als stiltegebied.
De Ecologische Hoofdstructuur
De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is het belangrijkste onderdeel van het natuurbeleid. Het doel van de EHS is een aangesloten netwerk van kwalitatief hoogwaardige natuurgebieden met een integrale gebiedsbescherming. De geluidbelasting bepaalt mede de kwaliteit van de EHS.
Beleidsnorm EHS niet duidelijk
In het Nationaal Milieubeleidsplan 4 (NMP4) zijn geluidsdoelstellingen opgenomen voor de EHS (VROM, 2001). Dit is een gebied met een totaal oppervlak van circa 750.000 hectare. Deze doelstellingen houden in, dat de geluidskwaliteit binnen het gebied van de EHS in 2010 niet verslechterd mag zijn ten opzichte van 2000. In 2030 dient de geluidskwaliteit binnen de EHS overal goed te zijn. In het NMP4 is in het midden gelaten waar de geluidskwaliteit van de EHS precies aan moet voldoen. Als wordt uitgegaan van de in het NMP3 nog gestelde geluidnorm van 40 dB(A) voor stiltegebieden, dan is in een groot deel van het areaal de geluidskwaliteit onvoldoende.
Bronnen
- RIVM (2004). Cijfers gebaseerd op gegevens van NLR, AVV, AEA Rail Technology, en Alterra bewerkt door het Milieu- en Natuurplanbureau. RIVM, Bilthoven.
- VROM (2001). Nationaal Milieubeleidsplan 4. Een wereld en een wil: werken aan duurzaamheid. Ministerie van VROM, Den Haag.
Relevante informatie
- Berg, G.P. van den (2002). Op zoek naar stilte. Natuurkunde winkel, Universiteit van Groningen, rapport NWU-107, Groningien.
- Borst, J. (2001). Ruris en het beleid rond stiltegebieden. Geluid nr. 5.
- Cleij, J.F. en D.J. Sanders (2001). Monitoring Stiltegebieden provincie Gelderland, DGMR rapport nr. C.99.0577.A.
- Dassen, A.G.M., J. Jabben P.H.M. Jansen (2001). Uitbouw en optimalisatie van het Landelijk Beeld van Verstoring; Partiële validatie en gevoeligheidsanalyse, RIVM (rapportnr. 725 401 001), Bilthoven.
- Jabben, J., Odijk, M. Duijvenboden, W. (2002). Geluidbelasting in het landelijk gebied. RIVM (rapportnr. 718 401 001), Bilthoven.
- Schotten (1994). Schotten, C.G.J. Stiltegebieden, een eerste landelijke inventarisatie. RIVM (rapportnr. 715 101 001), Bilthoven.
- Schotten (2003). Schotten, C.G.J., et al. Gebiedenatlas 2003. MNP-RIVM (rapportnr. 408651002), Bilthoven.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- MethodiekDe geluidbelasting is uitgedrukt in de geluidmaat LAeq, 24 uur. De LAeq, 24 uur is een geluidmaat die wordt gebruikt bij de beoordeling van stiltegebieden. In deze geluidmaat worden alle geluidniveaus over de periode van een etmaal 'gemiddeld'. De niveaus tijdens de avond- en nachtperiode tellen even zwaar als tijdens de dag. Dit veronderstelt dat mensen, die in de avond (en nacht) in de natuur verblijven, het (menselijke) geluid niet als hinderlijker ervaren dan overdag.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2003). Geluidbelasting in stiltegebieden en EHS, 2002 (indicator 0297, versie 04, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.