Randstadgroenstructuur

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

De indicator 'Randstadgroenstructuur' is vervallen. De informatie over deze indicator is opgenomen in de indicator Recreatiegebied om de stad.

De Randstadgroenstructuur is tot en met 2001 voor 41% gerealiseerd.

Ontwikkelingen

Voor de Randstadgroenstructuur is tot en met 2001 ruim 5.400 hectare grond verworven, ingericht en overgedragen aan beheerders. Dat is 41% van de (SGR) taakstelling van 13.300 hectare. Verder is in totaal ruim 62% van de benodigde gronden verworven. Zie verder overzichtstabel projectvoortgang Randstadgroenstructuur

Beleidsdoelen en uitvoering

Vooral in de Randstad zijn te weinig bos-, natuur- en recreatiegebieden aanwezig. Met de aanleg van de Randstadgroenstructuur wil het rijk daarom voorzien in meer groene gebieden rond de steden. Het Structuurschema Groene Ruimte (SGR) spreekt van 13.300 hectare in 2013, maar in de plannen is inmiddels 13.807 hectare opgenomen. De nota 'Natuur voor mensen, mensen voor natuur' noemt als taakstelling voor groengebieden in de Randstad zelfs 18.685 hectare. De taakstelling voor de Randstadgroenstructuur bestaat uit de nog resterende taakstelling van het Tweede Uitvoeringsprogramma Randstadgroenstructuur en de taakstelling voor zes recreatie strategische groenprojecten (SGP's). Naast de zes SGP's gericht op recreatie zijn er twaalf SGP's gericht op nieuwe natuur.

Bronnen

  • DLG (2001). Voortgang kwantitatieve taakstellingen beleidscategorieën SGR per 1 januari 2001. Dienst Landelijk Gebied. Utrecht.
  • DLG (2002). Structuurschema Groene Ruimte. Voortgangsrapportage 2001. Dienst Landelijk Gebied. Utrecht.
  • LNV (1995). Structuurschema Groene Ruimte: het landelijk gebied de moeite waard. Deel 4: Planologische Kernbeslissing. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
  • LNV (2000). Natuur voor mensen, mensen voor natuur. Nota Natuur, Bos en Landschap in de 21e eeuw. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
  • LNV (2001). Voortgang kwantitatieve taakstellingen beleidscategorieën per 1 januari 2001. Directie Groene Ruimte en Recreatie. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
  • MNP (2002). Natuurbalans 2002. Milieu- en Natuurplanbureau. Kluwer. Alphen aan den Rijn.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
De voortgang van de realisatie van de Randstadgroenstructuur is afgezet tegen de taakstelling van 13.300 hectare van het SGR. De informatie is afkomstig van de Dienst Landelijk Gebied (DLG); de peildatum is 31 december. Vanaf 2000 heeft DLG de systematiek van rapporteren veranderd. De getallen voor 1999 moeten daarom als indicatief worden beschouwd. De informatie over 2000 en 2001 volgen de DLG-voortgangsrapportages.De voortgang van de realisatie Randstadgroenstructuur is afgezet tegen de taak
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CLO (2002). Randstadgroenstructuur (indicator 1336, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.