Belasting van het oppervlaktewater door de industrie, 1990-2022

Tussen 1990 en 2000 nam de belasting van oppervlaktewater door de industrie nog flink af. Na 2000 zijn er nog slechts kleine veranderingen. In verhouding tot andere bronnen is de bijdrage aan de landelijke belasting gering.

Industriële emissies fluctueren licht

Voor alle getoonde stoffen geldt dat er tussen 2010 en 2022 nog kleine jaar op jaar fluctuaties zijn in de belasting van het oppervlaktewater en emissies naar riool vanuit de industrie. Bij de niet gepresenteerde stoffen, zoals organische microverontreinigingen, zijn ook de afgelopen jaren door de industrie nog forse reducties behaald, mede onder invloed van strenge EU regelgeving. Trends in deze emissies kunnen worden bekeken op de website van de Emissieregistratie (Emissieregistratie, 2024).

Bijdrage aan de landelijke belasting

De belasting van het oppervlaktewater door de industrie wordt gevormd door de emissies naar oppervlaktewater. Voor de industrie geldt dat deze emissies steeds minder bijdragen aan de landelijke belasting van het oppervlaktewater. Alleen voor koper (7,5%) is het aandeel nog redelijk belangrijk. Veel industriële bedrijven die op oppervlaktewater lozen hebben een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie, zeker de middelgrote en grote bedrijven. 

Totale bijdrage industrie

In feite is de bijdrage van de industrie aan de landelijke belasting van het oppervlaktewater groter dan hierboven genoemd. De lozingen van de industrie op het riool (die bijdragen via het effluent van de rwzi’s) zorgen voor de genoemde stoffen nog voor een extra bijdrage aan de landelijke belasting van 1-5%, bovenop de hierboven genoemde percentages. Ook emissies van de industrie naar de lucht (in binnen- en buitenland) dragen via de atmosferische depositie bij aan de belasting van het oppervlaktewater.

Bronnen

  • Emissieregistratie (2024). Website Emissieregistratie: jaarcijfers 2022. RIVM, Bilthoven; PBL, Den Haag; CBS, Den Haag; RWS-WVL, Lelystad; WEnR, Wageningen; Deltares, Utrecht; RVO, Utrecht en TNO, Utrecht.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven

Belasting van het oppervlaktewater door de industrie

Omschrijving

De emissies naar oppervlaktewater van industriële bedrijven dragen bij aan de belasting van het oppervlaktewater. 
De totale emissie vanuit de industrie bestaat uit de emissies naar oppervlaktewater en de emissies naar het rioolstelsel. 
De belangrijkste bedrijfsgroepen in de industrie zijn de chemische industrie, de raffinaderijen, de voeding- en genotmiddelenindustrie, de papierindustrie, de basismetaalindustrie en de metaal-elektro industrie.

Verantwoordelijk instituut

Centraal Bureau voor de Statistiek, in samenwerking met de Emissieregistratie (Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieuhygiëne, Planbureau voor de Leefomgeving, Centraal Bureau voor de Statistiek, Rijkswaterstaat-WVL, Deltares, Wageningen Universiteit-Alterra, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, TNO)

Berekeningswijze

Voor een uitgebreide beschrijving van de berekeningsmethoden wordt verwezen naar de methodebeschrijvingen op de website van de Emissieregistratie

Basistabel

Alle data opvraagbaar op Emissieregistratie

Geografische verdeling

Nederland, provincie, stroomgebied, waterschap, afwateringseenheid

Andere variabelen

Belasting oppervlaktewater, bodememissies, emissies oppervlaktewater, luchtemissies, luchtemissies volgens IPCC
In totaal circa 300 stoffen
Circa 1600 emissieoorzaken en circa 1000 (individuele) puntbronnen

Verschijningsfrequentie

In mei definitieve cijfers t-2

Achtergrondliteratuur

Methoden: op de website van Emissieregistratie achter Overzicht documenten
Begrippen: op de website van Emissieregistratie achter Begrippenlijst

Opmerking

Voor nadere uitleg over de begrippen emissies en belasting: zie: Emissies naar water: begrippen en definities

Betrouwbaarheidscodering

Complex. Zie de factsheets 'Wateremissies vanuit de industrie (individueel)' en 'Bijschatting van de wateremissies vanuit de industrie' op de website van de Emissieregistratie achter 'Overzicht documenten'.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
25
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CLO (2024). Belasting van het oppervlaktewater door de industrie, 1990-2022 (indicator 0114, versie 25, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.