Verzurende stoffen: emissiereducties Nederland en omringende landen, 1990-2002

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd. De informatie is te vinden op de website van het Europese Milieuagentschap (EEA).

De emissies van verzurende stoffen in de 15 'oude' EU landen zijn in 2002 verder gedaald.

Emissiereducties in Europa

De emissie van zwaveldioxide (SO2) in de 15 'oude' landen van de Europese Unie (EU-15) is in 2002 met ongeveer 65% gedaald ten opzichte van 1990. De emissie van stikstofoxiden (NOx) van de EU-15 is in deze periode met ongeveer 30% gedaald. De Nederlandse emissiereducties voor zwaveldioxide en stikstofoxiden zijn praktisch gelijk aan die van de EU-15. De Nederlandse emissie van ammoniak (NH3) is met ongeveer 45% gedaald tegen 8% in de EU-15. De ammoniakemissiedoelstelling van Nederland voor 2010 is echter hoger dan die van de overige vijftien landen van de EU-15. Voor geen van de stoffen zijn de doelstellingen van 2010 al bereikt.

Beleid

In internationaal verband hebben 31 landen, waaronder alle EU-lidstaten, afspraken gemaakt over emissieplafonds voor 2010 in het zogenaamde Gothenburg Protocol. In de milieuraad van 22 juni 2000 zijn de EU-lidstaten nationale emissieplafonds overeengekomen, de zogenaamde National Emissions Ceilings (NEC) richtlijn.

Relevantie

Genoemde stoffen dragen bij aan verzuring en vermesting van bodem en water. Ook de directe blootstelling aan verzurende stoffen kan leiden tot gezondheidsschade bij mensen en tot schade aan materialen en ecosystemen. Internationale afspraken zijn belangrijk omdat het hier om een grensoverschrijdende luchtverontreiniging gaat.

Bronnen

  • CCDM (2002). Emissiemonitor, Jaarcijfers 2000 en ramingen 2001. Rapportagereeks MilieuMonitor, nr.6. Coördinatiecommissie Doelgroepmonitoring, Den Haag.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Referentie van deze webpagina

CLO (2005). Verzurende stoffen: emissiereducties Nederland en omringende landen, 1990-2002 (indicator 0187, versie 04, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.