Verzurende stoffen: emissiereducties Nederland en omringende landen, 1990-1999

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Emissiereducties in Europa

De afgelopen jaren zijn op Europese schaal behoorlijke emissiereducties van grootschalige luchtverontreinigende stoffen gerealiseerd. Met uitzondering van de zwaveldioxide(SO2)-reductie doet Nederland het over het algemeen iets beter dan de vijftien landen van de Europese Unie (EU). De doelstellingen voor 2010 zijn echter nog nergens bereikt.

Beleid

In internationaal verband hebben 31 landen, waaronder alle EU-lidstaten, afspraken gemaakt over emissieplafonds voor 2010 (het Gothenburg Protocol). In de milieuraad van 22 juni 2000 zijn de EU-lidstaten nationale emissieplafonds overeengekomen (de NEC-richtlijn).

Relevantie

Genoemde stoffen dragen bij aan verzuring en vermesting van bodem en water. Ook de directe blootstelling aan verzurende stoffen kan leiden tot gezondheidsschade bij mensen en tot schade aan materialen en ecosystemen. Internationale afspraken zijn belangrijk omdat het hier om een grensoverschrijdende luchtverontreiniging gaat.

Bronnen

  • CCDM (2002). Emissiemonitor, Jaarcijfers 2000 en ramingen 2001. Rapportagereeks MilieuMonitor, nr.6. Coördinatiecommissie Doelgroepmonitoring, Den Haag.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Referentie van deze webpagina

CLO (2002). Verzurende stoffen: emissiereducties Nederland en omringende landen, 1990-1999 (indicator 0187, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.