Milieugezondheidsrisico
Op de kaart wordt de lokale geschatte, opeengestapelde invloed van geluid en luchtkwaliteit op de gezondheid weergegeven. Het milieugezondheidsrisico (MGR) geeft in procenten aan hoeveel van de totale ziektelast wordt veroorzaakt door omgevingsgeluid en luchtvervuiling. In de Randstad en in de omgeving van snelwegen is het MGR hoger dan in andere delen van Nederland.
In Randstad hoger milieugezondheidsrisico
Het MGR is hoger in de Randstad en lager in de noordelijke en zuidwestelijke regio’s van Nederland. Dat betekent dat mensen in de Randstad een grotere kans hebben om ziek te worden, eerder te overlijden en/of op verminderd welbevinden door milieufactoren dan bijvoorbeeld mensen in de provincies Groningen, Friesland en, Drenthe. Hoe minder luchtvervuiling en omgevingsgeluid, hoe lager het risico.
De belangrijkste oorzaken voor een hogere MGR in Nederland zijn rijkswegen en luchthavens.
Wat is het milieugezondheidsrisico (MGR)?
Het milieugezondheidsrisico (MGR) geeft een gezondheidskundige beoordeling van de milieukwaliteit op een locatie of voor een gebied. Het MGR geeft in procenten aan hoeveel van de totale gemiddelde ziektelast lokaal door de milieufactoren geluid en luchtkwaliteit wordt veroorzaakt. Niet alleen een ongezond milieu draagt bij aan de totale ziektelast, maar dat doen ook gedrag (roken, alcohol, voeding, bewegen), persoonsgebonden kenmerken (zoals hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht) en arbeidsomstandigheden (mentale en fysieke belasting, chemische stoffen).
Een milieufactor kan verschillende effecten hebben op de gezondheid van mensen. In de huidige versie van het MGR zijn de volgende milieufactoren en effecten meegenomen:
- Voor geluid van weg- en railverkeer, industrie en vliegverkeer is gekeken naar de gezondheidseffecten ernstige slaapverstoring en (sterfte aan) hart- en vaatziekten. Voor vliegtuiggeluid is ook gekeken naar leesachterstand
- Voor luchtkwaliteit is gekeken naar de gezondheidseffecten astma (alleen voor blootstelling aan stikstofdioxide) en vroegtijdige sterfte door blootstelling aan fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) in de buitenlucht.
- Daarnaast is het MGR op iedere locatie opgehoogd met andere milieu-gerelateerde ziektelast zoals die door binnenmilieu (vocht, radon, meeroken, formaldehyde), lood (opname uit voeding, en drinkwater en inademing) en andere buitenluchtverontreinigingen (ozon en benzeen). De bijdrage aan de totale ziektelast door deze factoren is niet ruimtelijk verdeeld over Nederland, zodat overal de gemiddelde ziektelast van Nederlanders is toegewezen.
Gebruik van MGR bij planvorming en beleidskeuzes
Het MGR kan gebruikt worden als een instrument om gezondheidsrisico’s door milieufactoren mee te nemen bij planvorming en het maken van beleidskeuzes. Overheden of GGD-en kunnen het MGR bijvoorbeeld gebruiken om locaties te identificeren waar (toekomstige) bewoners een hoger risico lopen op gezondheidseffecten door milieufactoren. Of ze kunnen met het MGR de milieugezondheidsrisico’s tussen planvarianten of scenario’s vergelijken. Bij het veranderen van verkeersstromen komt bijvoorbeeld het gezondheidsrisico door geluid en luchtverontreiniging deels op andere plekken terecht. Dit kan in de besluitvorming worden meegewogen. Een belangrijke beleidskeuze is dan of men het gemiddelde MGR in een gebied wil verlagen of juist het gezondheidsrisico voor de bewoners met de hoogste blootstelling wil aanpakken.
Op deze manier kunnen overheden, zoals gemeenten of provincies, het MGR gebruiken om gezondheidsrisico’s door milieufactoren mee te nemen bij Milieu Effect Rapportage (MER) procedures. Ook kunnen ze het MGR bij planvorming gebruiken om de discussie tussen verschillende stakeholders over gezondheid te faciliteren.
Daarnaast kan het MGR ook gebruikt worden voor monitoring en benchmarken.
Praktijkvoorbeelden
Het MGR is door diverse gemeenten, de provincie Overijssel en in de Schipholregio toegepast als instrument om milieu en gezondheid mee te nemen in omgevingsbeleid – zie Relevante Informatie hieronder.
Bronnen
Van Alphen, T., Fast, T., Houthuijs, D., Swart, W. 2017. Handleiding Milieugezondheidsrisico (MGR). RIVM, Bilthoven
Relevante informatie
- Milieugezondheidsrisico op Atlas Leefomgeving
- Gebieden met een hoger milieugezondheidsrisico in Planmonitor NOVI 2023
- Milieugezondheidsrisico’s (MGR) van Overijssel tot Eindhoven
- MGR in het kader van Gezonde Omgeving (GO!) Utrecht
- MGR als onderdeel van afwegingskader leefomgevingskwaliteit in de regio Schiphol
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
Milieugezondheidsrisico (MGR)
- Omschrijving
MGR is het milieugerelateerde gezondheidsrisico op een bepaalde plaats (adres, locatie) als percentage van de totale te verwachten gezondheidsrisico’s.
- Verantwoordelijk instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Berekeningswijze
De benodigde rekenregels zijn op te vragen bij het RIVM. Voor de berekening van het MGR zijn ruimtelijk weergegeven milieubelastingen nodig voor het gebied/populatie waarvoor u de MGR wilt berekenen. De (plaatsgebonden) MGR kan door een kleurcodering op een kaart worden weergegeven op adreslocaties of in een grid. De MGR-indicator kan uitgesplitst worden naar milieufactor (luchtverontreiniging, geluid, etc.), maar ook naar bron (bijvoorbeeld weg- en railverkeer). Het MGR kan ook worden gemiddeld over een gebied, bijvoorbeeld postcode of gemeente. Producten zijn kaarten met het MGR in een grid of op adreslocaties, en grafieken en tabellen met de MGR totaal en per milieufactor, het aantal woningen of personen en het planvariant, alternatief, scenario, gebied of groep. Voor meer details verwijzen wij u naar de handleiding MGR, die u op kunt vragen bij het RIVM.
- Basistabel
Deze is als kaartlaag te downloaden
- Geografische verdeling
Nederland
- Verschijningsfrequentie
Als nieuwe inzichten over de ziektelast door luchtkwaliteit en geluid beschikbaar zijn. Ook worden in de toekomst zo mogelijk nieuwe bronnen toegevoegd.
- Achtergrondliteratuur
Van Alphen, T., Fast, T., Houthuijs, D., Swart, W. 2017. Handleiding Milieugezondheidsrisico (MGR). RIVM, Bilthoven
- Opmerking
Voor de MGR-kaart zijn gegevens gebruikt voor:
- fijnstof en stikstofdioxide over het jaar 2020
- geluid weg- en treinverkeer over de jaren 2019-2021
- geluid vliegverkeer over het jaar 2016
- geluid industrie over het jaar 2008
- Betrouwbaarheidscodering
Anders, zie berekeningswijze
Archief van deze indicator
Referentie van deze webpagina
CLO (2024). Milieugezondheidsrisico (indicator 3007, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.