Vergrijzing Nederland (2009)

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Ongeveer 15 procent van de bevolking is 65 jaar of ouder. In de grote steden en de meeste groeikernen ligt het percentage ouderen veelal lager.

Laag percentage ouderen in grote steden en groeikernen

In 2009 is 15% van de bevolking 65-plus. In landelijke gemeenten in Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Zeeland en Limburg is 20 tot 25% 65-plus; veel jongeren trekken daar weg naar de steden. De regio rond de Vecht, ten zuidoosten van Amsterdam, is landschappelijk zeer aantrekkelijk en telt veel (kapitaalkrachtige) ouderen. De grote steden zijn weinig vergrijsd door de instroom van jongeren. Diverse groeikernen, als Almere, en 'Bible-Belt'-gemeenten, als Urk en Staphorst, tellen veel kinderrijke gezinnen en weinig ouderen.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Vergrijzing Nederland, 2009
Omschrijving
Aandeel 65-plussers per gemeente op 1 januari 2009
Verantwoordelijk instituut
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Berekeningswijze
Som van alle personen die 65 jaar of ouder zijn / totaal aantal personen.
Geografische verdeling
Gemeenten van Nederland
Verschijningsfrequentie
Onregelmatig
Betrouwbaarheidscodering
Register (GBA)

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CLO (2010). Vergrijzing Nederland (2009) (indicator 2104, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.