Trend in vaatplanten, 1995-2012
U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link bekijken.
Vaatplanten gaan gemiddeld genomen vooruit in verspreiding. Door de vooruitgang daalt het aantal bedreigde plantensoorten.
LPI-vaatplanten
De Living Planet Index (LPI) voor vaatplanten geeft de gemiddelde trend weer in het aantal bezette 5x5 km-hokken sinds 1995 (eerste tabblad). Deze LPI neemt toe doordat het aantal hokken waarin ze voorkomen, toeneemt. Die toename geldt ook voor een aantal soorten van de Rode Lijst van bedreigde soorten, waardoor deze minder bedreigd zijn geworden. Per saldo is de Rode Lijst inmiddels korter geworden (zie RLI-lengte in tweede tabblad) en is de gemiddelde bedreiging minder sterk (zie RLI-kleur in tweede tabblad).
Bronnen
- Sparrius, L.B. en A.J. van Strien (in voorb.). Het berekenen van jaarlijkse trends van planten op basis van verspreidingsgegevens. Gorteria.
- WWF (2014). Living Planet Report 2014, Species and spaces, people and places. WWF, Gland, Zwitserland.
Relevante informatie
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Trend in verspreiding van vaatplanten
- Omschrijving
- Ontwikkeling verspreiding vaatplanten als groep
- Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek
- Berekeningswijze
- In zowel de LPI-vaatplanten als de RLI-vaatplanten zijn alle inheemse plantensoorten opgenomen waarvan gegevens beschikbaar waren (n= 1425 soorten).Gegevens over de verspreiding van plantensoorten zijn ontleend aan de landelijke floragegevens van Floron (zie www.verspreidingsatlas.nl/planten). Dat zijn gegevens over het voorkomen van hogere planten per kilometerhok. Omdat deze gegevens niet met een gestandaardiseerde methode zijn verzameld en veel hokken slechts af en toe opnieuw zijn onderzocht, zijn twee methoden toegepast die speciaal zijn ontwikkeld om trends te schatten uit niet-gestandaardiseerde gegevens: Frescalo (Hill, 2012) en Occupancy modellen (van Strien et al., 2013). Met beide methoden zijn voor elke soort het aantal bezette 5x5 kmhokken bepaald en het geschatte jaarlijkse aantal 5x5 kmhokken is vervolgens over methoden gemiddeld en in jaarlijkse indexcijfers per soort omgezet waarbij het aantal hokken in 1995 op 100 is gezet. De LPI-vaatplanten (eerste tabblad) is berekend door de jaarlijkse indexcijfers van de soorten meetkundig te middelen over alle betrokken soorten (met indexwaarde 1995 = 100 voor elke soort). Over de jaren heen is met het programma TrendSpotter (Visser, 2004) een flexibele trend berekend (zie de doorgetrokken lijn). Het gekleurde vlak geeft het 95% betrouwbaarheidsinterval van de trendlijn aan.De Rode Lijst Indicator (tweede tabblad) is gebaseerd op het aantal soorten op de Rode Lijst per jaar (RLI-Lengte). De variant RLI-kleur telt ook de verschuivingen tussen de categorieën op de Rode Lijst mee.
- Basistabel
- Er zijn nog geen gegevens beschikbaar van de trends van de afzonderlijke plantensoorten.
- Geografische verdeling
- Nederland
- Andere variabelen
- Vaatplanten zijn alle soorten planten, exclusief de lagere planten zoals mossen, korstmossen en algen
- Verschijningsfrequentie
- Jaarlijks
- Achtergrondliteratuur
- Hill, M.O. (2012). Local frequency as a key to interpreting species occurrence data when recording effort is not known. Methods in Ecology and Evolution 3: 195-205.Sparrius, L.B. en A.J. van Strien (in voorb.) Het berekenen van jaarlijkse trends van planten op basis van verspreidingsgegevens. Gorteria.Strien, A.J. van, C.A.M. van Swaay en T. Termaat. (2013). Opportunistic citizen science data of animal species produce reliable estimates of distribution trends if analysed with occupancy models. Journal of Applied Ecology 50: 1450-1458.Van Strien, A., R. Verweij, M. de Zeeuw, L. van Duuren en L. Soldaat (2014). Voorzichtig herstel van de biodiversiteit in Nederland? De Levende Natuur, (115) 5: 208-211.Visser, H. (2004). Estimation and detection of flexible trends. Atm. Environment 38: 4135-4145.WWF(2014). Living Planet Report 2014, Species and spaces, people and places. WWF, Gland, Zwitserland.
- Opmerking
- De indexcijfers van de afzonderlijke soorten zijn te vinden bij de indicatoren over de LPI per soortgroep
- Betrouwbaarheidscodering
- C. Schattingen van trends in verspreiding.zijn gebaseerd op niet-gestandaardiseerde metingen die met een geavanceerde statistische methode zijn geanalyseerd.
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2014). Trend in vaatplanten, 1995-2012 (indicator 1570, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.