Duurzame productieketens: hout

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Het marktaandeel duurzaam geproduceerd FSC-timmerhout is in Nederland gestegen tot 13% in 2007. Voor het jaar 2005 was het marktaandeel van de belangrijkste keurmerken FSC en PEFC samen 36%.

Houtconsumptie en biodiversiteit van bossen

De mondiale hout- en papierconsumptie groeit, waardoor een steeds groter oppervlak van de aarde wordt gebruikt voor productiebossen. Ongeveer een derde van alle bossen wordt nu voor productie van hout en papier ingezet (FAO, 2006). Door het toenemend gebruik van bossen voor productie en door ontbossing, komt de biodiversiteit van bossen steeds meer onder druk te staan. Om de biodiversiteit in bossen zoveel mogelijk te behouden, wordt wereldwijd steeds meer bos op een duurzame manier beheerd.

Nederlandse consumptie van hout stabiel

Het netto binnenlandse gebruik van hout is sinds eind jaren tachtig relatief stabiel rond een niveau van 13 tot 14 miljoen kubieke meter rondhoutequivalenten (Probos, 2006, 2007, 2008). Daarvan is de helft bestemd voor het produceren van papier en karton, de andere helft is timmerhout voor bouw- en constructiedoelen. Nederland haalt het merendeel van zijn hout uit het buitenland.

Nederlands gebruik van duurzaam hout stijgt

Duurzaam hout is afkomstig uit bossen die beheerd worden volgens criteria van duurzaam bosbeheer, voornamelijk met behulp van de PEFC en FSC beheerssystemen (Programme for Endorsement of Forest Certification schemes en Forest Stewardship Council).
In 2005 was 36% van het marktaandeel van timmerhout geproduceerd met deze 2 systemen. Een derde van het marktaandeel (13%) was aantoonbaar duurzaam geproduceerd, wat wil zeggen dat het met een keurmerk op de markt wordt gebracht. Van de overige 23% werd het alleen aannemelijk gemaakt dat het uit duurzaam beheerd bos afkomstig was. Het FSC-systeem leverde het merendeel van het hout voorzien van een keurmerk (Oldenburger en Leek, 2006; Aidenvironment 2008a, 2008b).

Eisen aan duurzaam bosbeheer

Voor duurzaam bosbeheer moet het beheer voldoen aan eisen op sociaal, ecologisch en economisch gebied. Zo schrijft bijvoorbeeld het FSC-keurmerk voor dat de biodiversiteit in het bos zo goed mogelijk in stand gehouden wordt, dat de bosarbeiders goede arbeidsomstandigheden hebben en dat de kap in het bos zorgvuldig gebeurt zodat ook volgende generaties van het bos gebruik kunnen maken. De algemene FSC-criteria worden per land uitgewerkt voor de lokale toepassing (top-down). Het PEFC-keurmerk is een koepelorganisatie van afzonderlijke nationale standaarden voor duurzaam bosbeheer, vooral uit Westerse landen. Deze worden getoetst voor ze opgenomen worden in de koepel (bottom-up).

Nederland streeft naar duurzame productieketens

Duurzame productieketens zijn aangemerkt als een belangrijk thema voor het Beleidsprogramma Biodiversiteit 2008-2011 (LNV, OS en VROM, 2008). Het kabinet richt zich in de komende beleidsperiode vooral op hout, palmolie, soja, biobrandstoffen en veen. Het Beleidsprogramma Biodiversiteit stelt voor hout een marktaandeel van 50% aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout als doel in 2011. Voor de aankopen van de rijksoverheid moet dit vanaf 2010 zelfs 100% zijn (LNV, OS en VROM, 2008). Daartoe waren eind 2008 een aantal keurmerken geaccepteerd, waaronder FSC-internationaal, PEFC-Finland en PEFC-Duitsland (SMK, 2008).

Bronnen

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Duurzame productieketens: hout
Omschrijving
De indicator geeft de ontwikkeling weer van het aandeel duurzaam geproduceerd FSC hout en papier op de Nederlandse markt. Voor 2005 is het marktaandeel voor timmerhout uitgesplitst naar de belangrijkste keurmerksystemen (FSC en PEFC).
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving
Berekeningswijze
Gegevens voor het marktaandeel in 2005 zijn ontleend aan een publicatie van Stichting Probos (Oldenburger en Leek, 2006). Deze hebben een inventarisatie uitgevoerd bij bedrijven uit de hout- en papiersector, waaruit het totaalbeeld over de marktsituatie in 2005 is afgeleid. Daarbij is een bijschattinggemaakt over ontbrekende gegevens. Dit betreft zowel PEFC als FSC hout.De trendgegevens over FSC hout en papier zijn gebaseerd op enquêtes bij bedrijven die bij FSC zijn aangesloten. Dit gebeurt in opdracht van FSC al een tijd voor hout en inmiddels ook voor papier (Aidenvironment, 2008a, 2008b).
Basistabel
De basistabel voor de totale houtsconsumptie in Nederland is gebaseerd op de CBS handelsstatistieken, aangevuld met cijfermateriaal van Probos over de binnenlandse productie van hout en papier. Daaruit is de netto-consumptie afgeleid, die voor afzonderlijke jaren wordt gepubliceerd in de kerngegevens (Probos, 2008). Dezelfde statistieken worden ook gebruikt door Aidenvironment voor de rapportages over het marktaandeel FSC hout en papier.
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
Jaarlijkse update mogelijk, afhankelijk van monitoring FSC (vanaf 1999 tot 2007 beschikbaar). Voor PEFC zijn geen trendgegevens beschikbaar.
Achtergrondliteratuur
Aidenvironment (2008a) FSC Hout in de Nederlandse markt 2007. Beschikbaarheid van FSC-gecertificeerd hout op de Nederlandse markt in 2007 Rapportnr. 1765 A, Aidenvironment, Amsterdam.Aidenvironment (2008b) FSC in de Markt 2007. Beschikbaarheid van FSC gecertificeerd papier op de Nederlandse markt in 2007Rapportnr. 1765 C, Aidenvironment, Amsterdam.Oldenburger, J. en Leek, N. (2006) Duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2005. Rapport, Stichting Probos, Wageningen.Probos, 2008. Kerngegevens Bos en Hout in Nederland. Rapport, Stichting Probos, Wageningen.
Betrouwbaarheidscodering
C Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen; de representativiteit is grotendeels gewaarborgd.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
03
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CLO (2009). Duurzame productieketens: hout (indicator 1465, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.