Broedsucces grutto
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
Er gaan zoveel nesten van de grutto verloren door landbouwwerkzaamheden en predatie dat de instandhouding van de populatie in gevaar komt.
Ontwikkeling
De laatste jaren ligt het aantal gruttonesten dat uitkomt gemiddeld rond de 40 tot 50%. Uit onderzoek is bekend dat er gemiddeld minimaal 40% van de nesten succesvol moeten uitkomen per jaar om de populatie in stand te houden. Deze kritische waarde wordt vaak niet gehaald. In zulke jaren is de nestoverleving waarschijnlijk onvoldoende om de natuurlijke sterfte te kunnen compenseren.Er zijn overigens aanwijzingen dat de norm van 40% nog wat te laag is. Bij een hogere norm is ook in een aantal andere jaren de nestoverleving onvoldoende om de populatie in stand te houden. Tegenwoordig worden nesten op veel plaatsen beschermd door allerlei maatregelen. Desalniettemin gaan er veel nesten verloren door landbouwwerkzaamheden en door predatie. Als de nesten uitkomen breekt een kritische fase aan waarin weinig kuikens overleven, omdat het moeilijk is om voldoende voedsel en beschutting te vinden. De grutto staat op de Rode Lijst van vogels. De grutto is ook van internationaal belang omdat Nederland ongeveer de helft van de Europese broedpopulatie herbergt.
Bronnen
- Groen, N.M. en L. Hemerik (2002). Reproductive success and survival of Black-tailed godwits Limosa limosa in a declining local population in the Netherlands. Ardea 90 (2): 239-248.
- Majoor, F., R. Foppen, F. Willems en D. Zoetebier (2001). De waarde van het nestkaartenproject voor signalering en beleid. SOVON Vogelonderzoek Nederland. Beek-Ubbergen.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- De nestoverleving is het aantal nesten per broedpaar per jaar waarin minstens 1 ei uitkomt. De overleving van kuikens is hier niet bij betrokken. Het nestsucces is berekend met behulp van de Mayfield-methode. Die methode houdt rekening met de periode waarin het nest is onderzocht.De gegevens zijn grotendeels afkomstig uit het landelijk meetnet Nestkaarten van het Netwerk Ecologische Monitoring. Het jaar 2001 is niet opgenomen vanwege te weinig data als gevolg van het uitbreken van MKZ.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2005). Broedsucces grutto (indicator 1184, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.