Afgesloten bodemonderzoeken en -saneringen, 1980-2004

Afgesloten bodemonderzoeken en -saneringen

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

In de periode 1980 tot 2004 zijn landelijk circa 11.000 locaties gesaneerd. Jaarlijks worden ca. 200 kleine en grote nieuwe gevallen van bodemverontreiniging gemeld.

Ontwikkeling aantal gesaneerde locaties

Aantal nieuwe gevallen van bodemverontreiniging gelijk gebleven

In 1987 is de zorgplicht opgenomen in de Wet Bodembescherming. Deze zorgplicht betekent dat nieuwe bodemverontreinigingen direct opgeruimd moeten worden om niet opnieuw een 'voorraad' verontreinigde locaties op te bouwen. Nieuwe gevallen zijn gevallen van bodemverontreiniging die grotendeels zijn ontstaan na 1987.
Het aantal meldingen van nieuwe gevallen van bodemverontreiniging schommelt de laatste jaren tussen 150 en 250. Er is in de afgelopen drie jaar geconstateerd dat het aantal ongedaan gemaakte nieuwe gevallen ieder jaar achterblijft bij het aantal meldingen van nieuwe gevallen. Dit kan erop duiden dat deze nieuwe gevallen daadwerkelijk niet zijn opgeruimd, maar waarschijnlijker is dat de meldingen hiervan niet centraal zijn geregistreerd of niet in de monitoring zijn opgenomen.

Bronnen

  • VROM/RIVM (2005), Jaarverslag monitoring over 2004 - Een rapportage van de bevoegde overheden bodemsanering, Ministerie van VROM/RIVM, Den Haag/Bilthoven. (hier een PDF-link)

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
06
Bekijk meer Bekijk minder

Referentie van deze webpagina

CLO (2005). Afgesloten bodemonderzoeken en -saneringen, 1980-2004 (indicator 0408, versie 05, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.