Vervallen mestproductierechten en dierrechten, 1998-2003
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
Sinds 1998 is in totaal voor ruim 30 miljoen kg fosfaat aan mestproductie- en dierrechten komen te vervallen.
Ontwikkeling
Eind 2003 staat bij het Bureau Heffingen voor 127 miljoen kg fosfaat aan niet gebonden rechten en dierrechten geregistreerd. Sinds 1998 is er in totaal ruim 30 miljoen kg fosfaat aan (niet gebonden) mestproductie- en dierrechten vervallen:
- Ongeveer eenderde hiervan is gekort bij het van kracht worden van de Wet herstructurering varkenshouderij in 1998, waarbij mestproductierechten voor varkens zijn omgezet in varkensrechten. Bij deze omzetting is het aantal rechten met 10 procent gekort en zijn de mestproductierechten geschrapt die niet werden benut voor het houden van dieren (de zogenaamde latente ruimte).
- Voor ruim 16 miljoen kg fosfaat aan rechten is komen te vervallen door deelname aan opkoopregelingen, waarvan 11 miljoen kg in de vorm van varkensrechten.
- Bij het verhandelen en verplaatsen zijn de rechten in totaal met nog eens 4,7 miljoen kg fosfaat afgeroomd.
Bronnen
- Besseling, P., et al. (2002). Evaluatie Flankerend beleid Meststoffenwet. Expertisecentrum LNV, Ede/Wageningen.
- CBS (2004). Monitor Mineralen en Mestwetgeving 2004. CBS, Voorburg/Heerlen.
Relevante informatie
- Meer informatie is te vinden op StatLine van het CBS en in de CBS-publicatie Monitor Mineralen en Mestwetgeving 2004.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- Mestproductie- en dierrechten stellen een plafond aan de dierlijke mestproductie, en daarmee aan de omvang van de veestapel op bedrijfsniveau en op landelijk niveau. Mestproductierechten kunnen worden verdeeld in grondgebonden rechten en niet gebonden rechten. Grondgebonden rechten zijn niet verhandelbaar en kunnen niet komen te vervallen. De niet gebonden rechten, en de dierrechten waarin zij sinds 1998 voor een belangrijk deel zijn omgezet, kunnen wel komen te vervallen. Dit is onder andere het geval bij bedrijfsbeëindiging door deelname aan een opkoopregeling en bij verhandeling, waarbij de verhandelde rechten met een bepaald percentage worden afgeroomd. De grafiek geeft de cumulatieve hoeveelheid fosfaat die aan niet gebonden mestproductie- en dierrechten is vervallen.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2004). Vervallen mestproductierechten en dierrechten, 1998-2003 (indicator 0402, versie 05, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.