Geluidbelasting weg-, rail- en vliegverkeer in Nederland, 2005
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
De grootste geluidbelasting treedt op nabij wegen, spoorwegen en de aan- en uitvliegroutes bij Schiphol. Wegverkeer veroorzaakt de meeste geluidhinder.
Schiphol en wegen zijn belangrijkste bronnen van geluid
In de kaart is te zien waar het weg-, rail- of vliegverkeer leidt tot verhoging van de geluidbelasting. De hoogste waarden treden op direct rondom (spoor)wegen en de aan- en uitvliegroutes bij Schiphol. Vanwege het lokale karakter van geluid zijn de drukste wegen en spoorwegen met de hoogste geluidbelasting apart herkenbaar.
Geluid kan naast hinder ook leiden tot gezondheidsklachten, voor meer informatie zie:
Steeds meer geluid in Nederland
Het gebied in Nederland waar het gedurende langere tijd relatief stil is, neemt steeds verder af. Oorzaken hiervoor zijn toegenomen mobiliteit en transport, uitbreiding van woonbebouwing, infrastuctuur, en industrieterreinen en de 24-uurs economie.
Toch is het over het algemeen niet zo dat het de afgelopen decennia overal lawaaiiger is geworden. Op veel woningen langs de rijksinfrastructuur (rijksverkeerswegen en spoorwegen) en rond luchthavens is de hoogte van de geluidbelasting zelfs afgenomen. Voor een deel is dit het gevolg van gericht beleid zoals bijvoorbeeld de plaatsing van geluidsschermen langs (spoor)wegen of door een verbod op het gebruik van zeer lawaaiige vliegtuigen. Bovendien zijn met name vliegtuigen, maar ook treinen en vrachtwagens nu stiller dan twintig jaar geleden. Dit is te danken aan het gebruik van nieuwe technologieën die voor een belangrijk deel zijn ontwikkeld om andere redenen dan vermindering van de geluidhinder. Hiertoe kan ook het geluidsreducerende effect van stil asfalt (ZOAB) worden gerekend.
Beleid met betrekking tot geluidhinder
In Nederland zijn er ter bescherming van burgers tegen geluidhinder normen gesteld in de Wet geluidhinder.
Methodiek
De kaart toont de jaargemiddelde waarde voor de geluidbelasting uitgedrukt in dB(A) Lden. De Lden is een geluidmaat waarin rekening wordt gehouden met grotere hinderlijkheid van geluid tijdens de avond en nacht. De Lden is de geluidmaat die sinds 2007 in de gehele EU gehanteerd wordt.
Bronnen
- EU (2002). Richtlijn 2002/49/EGC van het Europese Parlement en de raad van 25 juni 2002 betreffende de beoordeling en het beheer van geluid. (link naar PDF-bestand). Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen, nr. L 189/12.
- MNP (2007). Cijfers gebaseerd op gegevens van NLR, RWS, Provincies en Prorail/Deltarail, bewerkt door het Milieu- en Natuurplanbureau. MNP, Bilthoven.
- TK (1979). Wet van 16 februari 1979 houden regels inzake het voorkomen of beperken van geluidhinder (Wet geluidhinder).
Relevante informatie
- Schiphol: Interactieve atlas geluid en veiligheid
- Overzicht milieugerelateerde gezondheidsrisico's
- Gegevens over geluidhinder uitgesplitst naar een aantal bevolkingskenmerken, zoals geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, sociaal-economische groep, samenstelling van het huishouden en stedelijkheid van de woongemeente, vindt u in de CBS-database Statline.
- Gezondheidseffecten van geluid (Nationaal Kompas Volksgezondheid)
- TNO: Omgeving en gezondheid
- Informatieve site over geluidbeleid in Europa, van het Directoraat Generaal Milieu van de Europese Commissie.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2008). Geluidbelasting weg-, rail- en vliegverkeer in Nederland, 2005 (indicator 0296, versie 06, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.