Emissie van methaan uit stortplaatsen, 1980-2007
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
De emissie van methaan uit stortplaatsen is sinds 1990 afgenomen door de verminderde hoeveelheid organisch afval in het gestorte afval, door het affakkelen van stortgas en door stortgas te gebruiken voor het opwekken van energie.
Methaanemissie uit stortplaatsen sinds 1990 met 55% afgenomen
De emissie van methaan uit stortplaatsen is sinds 1990 met 329 kiloton CH4 (6,9 Mton CO2-equivalenten) afgenomen.
Methaan van stortplaatsen droeg in 1990 nog voor 6% bij aan de totale broeikasgasemissies van Nederland en was toen de grootste bron van methaanemissies in Nederland. Intussen is het aandeel in de totale broeikasgasemissies gedaald naar ongeveer 3% en is landbouw de belangrijkste bron van methaanemissies.
De emissieberekeningen voor 2007 zijn nog gebaseerd op voorlopige gegevens van SenterNovem. In mei 2009 worden de definitieve emissiecijfers over 2007 gepubliceerd op deze pagina.
Verklaring afname methaanemissie van stortplaatsen
Na het storten van biologisch afbreekbaar afval komt er gedurende lange tijd methaan uit stortplaatsen vrij (stortgas). De afname van de emissie van dit gas sinds 1990 kan worden verklaard door de verminderde hoeveelheid organisch afval in het huishoudelijk restafval dat wordt gestort. Dit wordt met name veroorzaakt door het gescheiden inzamelen van groente- fruit- en tuinafval (GFT-afval). Daarnaast is in toenemende mate sprake van het affakkelen van stortgas en wordt stortgas gebruikt om energie op te wekken.
- Stortplaatsen, aantal en capaciteit, 1991-2020
- Samenstelling van huishoudelijk restafval, 1940-2019
- Gescheiden ingezameld afval van huishoudens, 1985-2017
Stortbesluit bodembescherming
Het Stortbesluit bodembescherming verplicht exploitanten van stortplaatsen voorzieningen te treffen om stortgas op te vangen en het binnen of buiten de stortplaats te benutten of te fakkelen. Ook stelt het besluit eisen aan het verwerken van stortgas.
Beleid broeikasgassen
De emissies van de broeikasgassen methaan, koolstofdioxide, lachgas en van de fluorhoudende gassen (HFK's, PFK's en SF6) zijn onderdeel van het Klimaatverdrag en het Kyoto Protocol van de Verenigde Naties. In het Kyoto Protocol zijn afspraken gemaakt over de reductie van de emissies van broeikasgassen, waaronder methaan.
Bronnen
- Emissieregistratie (2008). Website Emissieregistratie. Planbureau voor de Leefomgeving, Bilthoven, CBS, Den Haag, RWS-Waterdienst, Lelystad, SenterNovem-Uitvoering Afvalbeheer, Utrecht en TNO, Utrecht.
Relevante informatie
- Emissies naar lucht, 1990-2010
- Vrijkomen en verwerking van afval per doelgroep, 1990-2018
- VVAV (2007). Afval in cijfers. Vereniging van Afvalverwerkers, Utrecht.
- Emissiecijfers kunnen in detail bekeken worden op de website van de Emissieregistratie. Verder is via deze site informatie beschikbaar over de methodieken voor het bepalen van emissiecijfers en informatie over wijzigingen in methodieken.
- SenterNovem (2006) . Landelijk overzicht stortplaatsen.
- SenterNovem. Reductieplan overige broeikasgassen: handreiking methaanreductie
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Methaan emissies van stortplaatsen
- Omschrijving
- Emissies van methaan (CH4) van stortplaatsen.
- Verantwoordelijk instituut
- Planbureau voor de Leefomgeving in samenwerking met SenterNovem, uitvoering afvalbeheer (dataverzameling vindt plaats in het project Emissieregistratie)
- Berekeningswijze
- De emissiecijfers voor de broeikasgassen zijn berekend volgens de IPCC-methode. Voor een uitgebreide beschrijving van de berekeningsmethode wordt verwezen naar het betreffende protocol op de website www.broeikasgassen.nl
- Basistabel
- Alle data opvraagbaar op Emissieregistratie
- Geografische verdeling
- Nederland
- Verschijningsfrequentie
- In mei definitieve cijfers t-2; in september voorlopige cijfers t-1
- Opmerking
- De emissiedata voor 2007 betreft voorlopige cijfers die in mei 2009 mogelijk worden bijgesteld op basis van definitieve statistieken.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2008). Emissie van methaan uit stortplaatsen, 1980-2007 (indicator 0160, versie 06, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.