Stedelijk gebied in Nederland, 1970-2003

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Sinds 1970 is de omvang van het bebouwd gebied in Nederland toegenomen van 8 naar ruim 13% van de oppervlakte van Nederland.

Omvang stedelijk gebied neemt toe

In de periode 1970-2003 zien we een aanzienlijke uitbreiding van het stedelijk gebied. In 1970 besloeg het stedelijk gebied nog zo'n 8% van het oppervlak in Nederland. In 2003 is dit toegenomen tot ruim 13% (CBS, 2008). Wonen, werken, recreatie en verkeer vragen een steeds groter deel van het oppervlak van Nederland. De economische groei van de jaren '90 en het begin van deze eeuw heeft het ruimtebeslag verder vergroot.
Duidelijk zichtbaar in het kaartbeeld is de stedelijke ontwikkeling in de Flevopolder. Verder heeft een groot deel van de stedelijke uitbreiding zich voorgedaan buiten de Randstad. De Brabantse stedenrij is hier een duidelijk voorbeeld van.

Ruimtelijk beleid

De Rijksoverheid heeft in de verschillende nota's Ruimtelijke Ordening de ruimtelijke inrichting van Nederland een kader gegeven en proberen bij te sturen. Het is lastig om achteraf te bepalen welke uitwerking dergelijk beleid heeft gehad. Het is moeilijk in te schatten welke ontwikkelingen er anders hadden plaatsgevonden. Ruimte: gebruik, ruimtelijk beleid en de gevolgen voor natuur en landschap vindt u in de inleiding Ruimte.

Wat valt er onder stedelijk gebied?

Ruwweg valt onder het stedelijk gebied alle bebouwing, zoals huizen, kantoren, fabrieken. Daarnaast worden ook de (meeste) wegen binnen de bebouwde kom meegerekend en het stedelijk groen, zoals parken en plantsoenen.
Het stedelijk gebied 2003 is samengesteld uit de volgende klassen uit het Bestand Bodemgebruik 2003 (BBG2003; CBS, 2006): hoofdklasse bebouwd terrein (wonen, werken en voorzieningen), begraafplaats, bouwterrein, park/plantsoen, sportterrein, volkstuin, aangevuld met de wegen in het stedelijk gebied.

Bronnen

  • CBS (2008). Statline. Bodemgebruik in Nederland. Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen.
  • RIVM/CBS. Stedelijk gebied 1970: RIVM, samengesteld uit diverse bronnen.
  • CBS (2006) Bestand Bodemgebruik 2003. Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
06
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CLO (2008). Stedelijk gebied in Nederland, 1970-2003 (indicator 0063, versie 05, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.