Tellen is vertellen
In de sessie Tellen is vertellen ging Mark van Twist, hoogleraar openbaar bestuur het gesprek met de aanwezigen in de zaal aan over het narratief rond data die we produceren en publiceren.
In een wereld waarin steeds meer data voor iedereen beschikbaar is en informatie van kennisinstituten en andere overheidsinstanties steeds vaker wordt betwist, is het des te belangrijker dat wetenschappers zich rekenschap geven van wat hun onderzoeksresultaten in andere arena’s teweeg kan brengen.
Een bekend en sprekend voorbeeld van de strijd die over feiten en cijfers kan ontstaan is de grootte van het publiek bij de inauguratie van Donald Trump als president van de VS, begin 2017, in vergelijking met Barack Obama’s inauguratie, 8 jaar daarvoor. Hoe duidelijk de feiten soms ook lijken, tegenstanders van de boodschap die je daarmee afgeeft kunnen op allerlei manier proberen die onderuit te halen, door de feiten in diskrediet te brengen.
vanaf de start van een onderzoek nadenken over de boodschap die feitelijke onderzoeksresultaten kunnen overbrengen
Ook dichter bij huis woedt die strijdt regelmatig, met name als een onderwerp in de politieke belangstelling staat. Mark gaat het gesprek met de zaal aan over keuzes die je als wetenschapper maakt bij het vergaren, verwerken, publiceren en duiden van onderzoeksresultaten. Als voorbeeld geeft hij de Living Planet Index, waarvoor je meetkundig of rekenkundig zou kunnen middelen tussen verschillende plant- en diersoorten. Is het mogelijk om daar een objectieve keuze tussen te maken en lukt het om daar transparant over te zijn als dit de uitkomst, en de boodschap die je daarmee afgeeft, beïnvloedt?
Mark roept op om al vanaf de start van een onderzoek na te denken over de boodschap die feitelijke onderzoeksresultaten kunnen overbrengen en hoe je kunt omgaan met verschillende interpretaties van die feiten door voor- en tegenstanders van die boodschap.
- Document | 31 oktober 2024 | PDF, 16.3 MBDownload de presentatie 'Tellen is vertellen'