Beschermde soorten flora- en faunawet:

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

De Flora- en faunawet beschermt vooral vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën, dagvlinders, libellen en vaatplanten.

Overzicht aantallen wettelijke beschermde dier- en plantensoorten
 Aantal beschermde soorten
Ongewervelde dieren
Kreeften1
Weekdieren2
Kevers5
Mieren4
Libellen8
Vlinders26
  
Gewervelde dieren
Vissen12
Amfibieën16
Reptielen7
Zoogdieren44
Vleermuizen20
VogelsVrijwel allemaal
  
Planten
Vaatplanten105
Bron: Staatscourant en StaatsbladRIVM/NC/nov02

Toestand

Op 1 april 2002 is de Flora- en faunawet in werking getreden. Volgens deze wet is een groot aantal inheemse dieren en planten beschermd. Onder de beschermde soorten bevinden zich veel gewervelde dieren en vaatplanten. Slechts een klein aantal ongewervelde dieren is beschermd, waaronder opmerkelijk veel dagvlinders.

Beleidsdoelen

De Flora- en faunawet regelt de bescherming van wilde dier- en plantensoorten. In deze wet zijn de voormalige Jacht- en Vogelwet opgenomen, alsmede de soortbeschermings-paragrafen uit de Natuurbeschermingswet. Tevens is daarin een deel van de verplichtingen op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn opgenomen. Dat betreft de inheemse dieren en planten die genoemd worden in bijlage IV van de Europese Habitatrichtlijn en vrijwel alle vogels op grond van de Vogelrichtlijn.De Flora- en faunawet beschermt alle in Nederland voorkomende Europese inheemse vogels, met uitzondering van grauwe gans, Europese kanarie, rotsduif en wilde eend, en alle soorten amfibieën en reptielen. Ook zoogdieren (inclusief vleermuizen) zijn beschermd, met uitzondering van zwarte rat, bruine rat en huismuis. De inheemse vissen zijn beschermd, met uitzondering van de soorten waarop de visserijwet van toepassing is. Daarnaast is een aantal plantensoorten beschermd, waaronder veel orchidee'n en planten met opvallende bloemen. De Flora- en faunawet verbiedt om dieren te doden of hun rust- of verblijfplaats te verstoren. Ook legt de wet de zorgplicht van de burger voor de flora en fauna vast. Er zijn vrijstellingsbepalingen, onder andere in verband met de jacht en de schadebestrijding. Afwijkingen van de verbodsbepalingen zijn mogelijk indien geen afbreuk wordt gedaan aan de gunstige staat van instandhouding van de soort. Voor de soorten van bijlage IV van de Habitatrichtlijn en voor vogels gelden aanvullende bepalingen.

Bronnen

  • Staatsblad 28 november 2000, nr. 523. Besluit aanwijzing dier- en plantensoorten Flora- en faunawet.
  • Staatscourant 13 november 2001, nr. 220. Bekendmaking lijsten beschermde inheemse diersoorten.
  • Staatscourant 13 maart 2002, nr. 51. Regeling aanwijzing dier- en plantensoorten Flora- en faunawet.

Relevante informatie

  • De CD-ROM. In Biobase staan per soortgroep alle soorten van de Flora- en faunawet.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
Het overzicht van beschermde dier- en plantensoorten is samengesteld op basis van de artikelen 3 en 4 van de Flora- en faunawet en de regelingen en algemene maatregelen van bestuur die aan deze wet gekoppeld zijn (zie onderstaande referenties). In bijlage 4 staan de soorten van de Flora- en faunawet.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CLO (2002). Beschermde soorten flora- en faunawet: (indicator 1324, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.