
Mobiliteit
Dagelijks verplaatsen mensen zich naar werk, om boodschappen te doen of voor recreatie. Dat resulteert in flink wat mobiliteit. Maar hoe reizen mensen precies, hoe vaak en over welke afstanden? Al deze verplaatsingen hebben gevolgen, zoals toenemende drukte op de weg en de uitstoot van schadelijke stoffen. Wat betekent dat voor de leefomgeving en hoe kan de impact van mobiliteit worden beheerst?
Mensen en goederen verplaatsen
Mensen verplaatsen zich op veel verschillende manieren: te voet, op de fiets, met de auto, met het OV, per boot of met het vliegtuig. Over land, water en door de lucht. Daarnaast is er ook transport van goederen.
In de afgelopen decennia is de mobiliteit is toegenomen. Zo is het aantal kilometers dat we met de auto afleggen sinds 2004 gestegen met 7,7 procent. In 2023 reden we met z’n allen 106,5 miljard kilometer per auto binnen Nederland en legden we ruim 18 miljard kilometer af met het OV.
Impact van mobiliteit
Voor mobiliteit is infrastructuur nodig. Zo liggen er in Nederland ruim 141 duizend kilometer aan wegen en 3.000 kilometer aan spoorwegen. Niet elke plek is even goed bereikbaar met de auto of het OV. Spoor- en autowegen liggen vooral in het westen van het land, wat zorgt voor verschillen in bereikbaarheid van woon- en werklocaties.
Mobiliteit zorgt voor geluid en voor uitstoot (emissies) van o.a. fijnstof, CO2 en NOx. De hoeveelheid uitstoot verschilt per vervoermiddel en per doel. Zo zorgt het vervoer van goederen bijvoorbeeld voor de meeste emissies van stikstofoxiden en fijnstof (PM2,5), terwijl personenauto’s vooral CO2 uitstoten. Sinds 2004 is de emissie van stikstofoxiden en fijnstof met 50 tot 70 procent afgenomen. De gemiddelde uitstoot van fijnstof (PM10) per voertuigkilometer is met 54 procent gedaald bij voertuigen voor personenvervoer. Voertuigen voor het goederenvervoer stoten sinds 2004 71 procent minder fijnstof (PM10) uit. Deze daling komt voort uit beleid met normen voor de uitstoot.