Aantal bedreigde en verdwenen soorten in Nederland, per 2024

Soorten die zodanig achteruit gaan dat ze bedreigd worden in hun voortbestaan en soorten die inmiddels verdwenen zijn, worden opgenomen in de Rode Lijst.

Vaststellen Rode Lijsten

Rode lijsten worden per soortgroep eens in de circa tien jaar opgesteld. Naarmate een soort sterker achteruitgaat en zeldzamer wordt, wordt aan de soort een zwaardere Rode Lijst status toegekend. De volgende statussen worden onderscheiden: thans niet bedreigd (TNB), gevoelig (GE), kwetsbaar (KW), bedreigd (BE), ernstig bedreigd (EB), verdwenen (VN) en onvoldoende gegevens (OG).
Van 19 soortgroepen (voor vissen alleen voor zoetwatervissen) is inmiddels een officiële Rode Lijst opgesteld waarin de Rode Lijst status voor iedere inheemse en ingeburgerde soort die tot de groep behoort en waarvoor voldoende gegevens beschikbaar zijn, is vastgesteld. Dit zijn soorten die zich minimaal tien aaneengesloten jaren voortgeplant hebben in Nederland. Ingeburgerde soorten hebben zich met behulp van de mens in Nederland gevestigd.

De status van iedere soort is officieel vastgelegd middels een mededeling in de Staatscourant. Van veel van deze 19 soortgroepen is inmiddels al een tweede Rode Lijst opgesteld en is de officiële status, indien de mate van bedreiging daar aanleiding toe gaf, herzien in de Staatscourant. Onder Bronnen (hieronder) staan zowel de basisrapporten Rode Lijsten als de mededelingen in de Staatscourant van de 19 soortgroepen vermeld.

De Rode Lijst Zweefvliegen is voor het eerst opgesteld in 2024 en in oktober 2024 in de Staatscourant gepubliceerd. De Rode Lijsten Amfibieën en Reptielen zijn het meest recent herzien. Eind 2023 is het basis rapport (beide soortgroepen in hetzelfde basisrapport) door RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) opgesteld en in oktober 2024 zijn de soorten in de Staatscourant gepubliceerd.

Bedreigde en verdwenen soorten

In elk van de 19 soortgroepen blijkt ten minste één derde van de soorten op de Rode Lijst te staan met een bedreigde of verdwenen status. In sommige soortgroepen is dit aandeel aanzienlijk hoger. Bij reptielen zijn dit 5 van de 7 soorten (71%); bij dagvlinders 47 van de 76 (62%); bij steenvliegen 19 van de 33 (58%); bij bijen 181 van de 331 (55%); bij korstmossen 389 van de 727 (54%), en bij mossen 246 van de 517 (48%; zie achterliggende tabel).    

Bij dagvlinders, steenvliegen, bijen en haften zijn relatief veel soorten geheel uit Nederland verdwenen. Veel bedreigde soorten zijn overigens niet wettelijk beschermd. 

Trend in Rode Lijstsoorten

De mate waarin een soort bedreigd wordt, kan na verloop van tijd veranderen. En verdwenen soorten kunnen terugkeren. Door officiële Rode lijsten te actualiseren is vast te stellen of het aantal bedreigde en verdwenen soorten toe- of afneemt. Omdat de Rode Lijsten slechts eens in de circa 10 jaar verschijnen, is niet snel een actueel beeld van het verloop in het aantal bedreigde en verdwenen soorten te verkrijgen. Door jaarlijks "virtueel" Rode Lijsten op te stellen, ruwweg op dezelfde wijze als waarop officiële Rode Lijsten gemaakt worden, is het wel mogelijk om de trend in het aantal Rode Lijstsoorten jaarlijks te bepalen. Zie verder de Rode Lijst Indicator.

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven

Aantal bedreigde en verdwenen soorten

Omschrijving

Aantal soorten per categorie dat is verdwenen of bedreigd volgens officieel vastgestelde Rode Lijsten.

Verantwoordelijk instituut

Centraal Bureau voor de Statistiek

Berekeningswijze

De grafiek geeft per soortgroep het percentage soorten per Rode Lijst categorie weer van het totaal aantal beschouwde soorten van de soortgroep. De mate van bedreiging is overgenomen uit de bijbehorende, meest actuele Rode Lijsten die in de basisrapporten per soortgroep zijn gepubliceerd en officieel zijn na publicatie in de Staatscourant.

Voor de recente Rode Lijst Vissen ontbreekt een definitief basisrapport voor de zoutwatervissen. Er zijn wel twee deelrapporten opgesteld (Gmelig Meyling & Van Moorsel, 2013 en Tien et al., 2016).

De Rode Lijst status van een soort hangt af van de actuele zeldzaamheid van een soort en van de trend sinds circa 1950 (zie de basisrapporten voor details betreffende het bepalen van de status). De werkwijze verschilt van de internationaal gangbare IUCN-methode waarin de trend in de laatste tien jaar sterk bepalend is voor de Rode Lijst status van een soort. 

Basistabel

De aantallen soorten per categorie per soortgroep zijn te vinden in het cijferdocument bij de figuur.

Geografische verdeling

Nederland

Andere variabelen

Geen

Verschijningsfrequentie

Onregelmatig (update bij verschijning van een nieuwe Rode Lijst)

Opmerking

Versies van deze indicator van voor 2024 bevatten ook Rode Lijsten die niet officieel zijn vastgesteld.

Versies van deze indicator van voor 2024 bevatten vergelijkingen met Rode Lijsten van andere landen. Daar wordt echter de IUCN-methode gebruikt die niet direct is te vergelijken met de in Nederland gebruikte methode. 

Betrouwbaarheidscodering

A. De Rode Lijststatus van elke soort is in de Staatscourant  vastgelegd en daarmee gaat het om een integrale telling.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
19
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
12
versie‎
11
versie‎
10
versie‎
09
versie‎
08
versie‎
07
versie‎
06
versie‎
05
versie‎
04
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CLO (2024). Aantal bedreigde en verdwenen soorten in Nederland, per 2024 (indicator 1052, versie 19, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.