Handelsbalans voor CO2, 1990-2006
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
De CO2-emissies die kunnen worden toegerekend aan het exportpakket zijn groter als de CO2-emissies die kunnen worden toegerekend aan het importpakket. Dit betekent dat per saldo Nederland meer vervuilt voor het buitenland dan omgekeerd.
Geen afwenteling CO2-emissies op het buitenland
Het saldo op de handelsbalans voor CO2 is voor alle jaren positief. Dit betekent dat Nederland meer vervuilt voor het buitenland dan omgekeerd, oftewel het buitenland wentelt per saldo CO2-emissies af op Nederland. Bovendien blijkt dat het overschot op de handelsbalans voor CO2 de afgelopen 16 jaar significant is toegenomen. De CO2-emissies toegerekend aan de export, zijn sterker gestegen (+ 17 procent) dan de CO2-emissies die kunnen worden toegerekend aan de import (+ 11 procent). Voor een aantal milieuvervuilende producten, dat wil zeggen producten waarvoor geldt dat relatief veel CO2 wordt geëmitteerd om ze te produceren, geldt dat de omvang van de import lager is dan de export. Dit zijn met name chemische producten, aardolieproducten, tuinbouwproducten en vervoersdiensten. De stijging van het overschot op de handelsbalans voor CO2 laat zien dat er geen indicatie is dat sinds 1990 CO2-intensieve activiteiten uit Nederland zijn verdwenen, of dat Nederland de milieulast verder op het buitenland is gaan afwentelen. Alleen in 2006 is het overschot op de handelsbalans voor CO2 iets afgenomen, onder andere door de toegenomen import van elektriciteit.
Bronnen
- CBS (2007). Milieurekeningen 2006. CBS, Voorburg/Heerlen.
Relevante informatie
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- NAMEA: Handelsbalans voor CO2
- Omschrijving
- Gegevens, berekend volgens het berekeningsconcept van Nationale Rekeningen, over de hoeveelheid kooldioxide die wordt toegerekend aan de import, respectievelijk aan de export, als mede de balans (het verschil) tussen beide.
- Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek
- Berekeningswijze
- Met behulp van een input-output analyse (I/O-analyse) wordt de toegerekende import en export van CO2 bepaald. Dat wil zeggen de hoeveelheid CO2 die is uitgestoten om enerzijds de importproducten en anderzijds de exportproducten te maken (Annex III). Een belangrijke veronderstelling bij deze analyses is dat de emissies van het importpakket worden bepaald alsof dat in Nederland was geproduceerd, dus met dezelfde milieuefficiency van het productieproces. Deze aanname zal in redelijke mate opgaan voor de landen van de Europese Unie, waar de meeste Nederlandse importproducten vandaan komen, maar niet voor derde wereldlanden. Met de emissies toegerekend aan de twee productpakketten kan 'de handelsbalans voor CO2' worden opgesteld.
De milieurekeningen worden opgesteld volgens de concepten en definities van de nationale rekeningen. Voor de fysieke matriaalstromen betekent dit dat alle stromen worden beschreven die direct zijn gerelateerd aan de Nederlandse economie. De materiaalstromen worden geregistreerd voor de afzonderlijke economische activiteiten op de plek waar deze daadwerkelijk plaatsvinden (het zogenaamde 'ingezetenenprincipe'). Bijvoorbeeld worden de luchtverontreinigende emissies noor Nederlandse transporteurs voor Nederland meegenomen en de emissies voor buitenlandse voertuigen binnen het Nederlandse grondgebied niet worden meegenomen. Dit in tegenstelling tot de overige gegevens in het Milieu- en Natuurcompendium, waar wordt uitgegaan van het 'grondgebiedprincipe'.
Meer informatie op de CBS website: Milieurekeningen, methoden.
Meer informatie over input-output analyses: zie CBS (2007). Milieurekeningen 2007. CBS, Voorburg/Heerlen: Annex III, blz 115. - Basistabel
- Zie MNC-indicator Milieurekeningen: emissies en afval door de Nederlandse economie in 2020
Voor meer informatie over de 'Handelsbalans': CBS (2007). Milieurekeningen 2007. CBS, Voorburg/Heerlen: Hoofdstuk 4. - Geografische verdeling
- Nederland
- Andere variabelen
- N2O, CH4, CKK's en halonen, NOx, SO2, NH3, NMVOS, C), fijn stof, de milieuthema;s; naar SBI-bedrijfstakken.
- Verschijningsfrequentie
- Jaarlijks
- Achtergrondliteratuur
- CBS (2007). Milieurekeningen 2007. CBS, Voorburg/Heerlen.
Zie ook de MNC-indicator Milieurekeningen: methodologie - Opmerking
- Een belangrijke milieueconomische vraag is of door strenge milieuwetgeving of om economische redenen vervuilende industrieën uit Nederland verdwijnen. In Nederland zouden dan minder milieuvervuilende producten worden geproduceerd, die vervolgens wel uit het buitenland worden geïmprteerd. Deze vraag kan worden beantwoord met behulp van een input/output analyse (I/O-analyse) de toegerekende CO2 van het import- en het exportpakket te bepalen.
- Betrouwbaarheidscodering
- C (Schatting, gebaseerd op een groot aantal (accurate) metingen, de representatieviteit is grotendeels gewaarborgd).
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2008). Handelsbalans voor CO2, 1990-2006 (indicator 0541, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.