Zeespiegelstand aan de Nederlandse kust, 1900-2003
U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link bekijken.
Door de stijging van de temperatuur op aarde is de zeespiegel voor de Nederlandse kust de afgelopen 100 jaar met circa 20 cm gestegen.
Zeespiegel aan de Nederlandse kust stijgt
De zeespiegel is in een eeuw tijd circa 20 cm gestegen. Dit komt door de stijging van de temperatuur op aarde in de afgelopen 100 jaar. Enerzijds heeft dit gezorgd voor het afsmelten van landijs, anderzijds voor het opwarmen en daardoor uitzetten van het oceaanwater.De zeespiegelstand heeft een directe invloed op de ligging van de kustlijn. Ook de veiligheid, denk aan de kans op overstromingen, is mede afhankelijk van de gemiddelde zeespiegelstand.
Oorzaak toename temperatuur op aarde
Het versterkte broeikaseffect is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van de stijging van de temperatuur op aarde. Het versterkte broeikaseffect is het gevolg van de door menselijk handelen toegenomen emissies van broeikasgassen. In het Kyoto Protocol (UNFCCC, 1997) en het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties (UNFCCC, 1992; Rio de Janeiro) zijn afspraken gemaakt om concentraties van broeikasgassen te stabiliseren en emissies te reduceren. Hiermee wil men de menselijke beïnvloeding van het klimaat beperken.
- Inleiding tot het broeikaseffect
- Klimaatverandering: beleid ter vermindering van broeikasgasemissies
De zeespiegelstand verschilt van jaar tot jaar
De gemiddelde zeespiegelstand per jaar kan behoorlijk fluctueren. Dat wordt veroorzaakt door verschillen in windklimaat, luchtdruk, watertemperatuur en zoutgehalten onder invloed van instroom van rivieren.
Bronnen
- IPCC Working groep I (2001). Third Assessment Report, Cambridge.
- RIKZ en RIZA (2000). Kroniek van het jaarboek Monitoring Rijkswateren 1999. RIKZ/RIZA, Den Haag/Lelystad.
- UNFCCC (1992). Raamverdrag klimaatverandering van de Verenigde Naties. Rio de Janeiro, 1992.
- UNFCCC (1997). Kyoto Protocol to the United Nations Framework Convention on Climate Change. Kyoto, 11 december 1997.
Relevante informatie
- Informatie over het Klimaatverdrag en het Kyotoprotocol vindt u op de website van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).
- Informatie over het klimaatbeleid van Nederland staat op de website van het Ministerie van VROM.
- Meer informatie over gevolgen van klimaatverandering op het weer is te vinden op de website van het KNMI.
- Meer informatie over klimaatverandering en concentraties van broeikasgassen is te vinden op de websites van het IPCC (International Panel on Climate Change) en ETC/ACC (Europeen Topic Center on Air and Climate Change).
- Informatie over de actuele en toekomstige ontwikkelingen voor het Kyoto Protocol zijn te vinden in Milieubalans 2003 en Milieuverkenning 2000-2030, beide van het RIVM.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2005). Zeespiegelstand aan de Nederlandse kust, 1900-2003 (indicator 0229, versie 05, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.