Lengte groeiseizoen in Nederland, 1900-2001

Lengte groeiseizoen in Nederland

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Ontwikkeling

Het jaarlijkse aantal dagen met een gemiddelde temperatuur boven de 5°C, zoals waargenomen in De Bilt, was het afgelopen decennium ongeveer twintig meer dan in de jaren tachtig. Dit betekent dat het groeiseizoen de afgelopen jaren bijna drie weken langer heeft geduurd dan daarvoor.

Beleid

Het primaire doel van het internationale klimaatbeleid (vastgelegd in het klimaatverdrag en het Kyoto Protocol van de VN) is het vroegtijdig vermijden van menselijke beïnvloeding van het klimaat door het stabiliseren van de atmosferische concentraties van broeikasgassen. Hiertoe moeten de door de mens veroorzaakte mondiale broeikasgasemissies met meer dan de helft worden teruggebracht ten opzichte van 1990. Het Kyoto Protocol voorziet in de periode 2008-2012, een reductie van broeikasgasemissies van 8% in de EU en van 6% in Nederland.

Relevantie

Een vroegere start van het groeiseizoen komt tot uiting in het eerder uitlopen en sneller ontwikkelen van plantensoorten. De hogere temperaturen en de effecten ervan op de plantengroei hebben ook invloed op dieren. Veel kleine vlindersoorten verschijnen tegenwoordig eerder dan vroeger, en ook worden de laatste jaren steeds vaker vlindersoorten waargenomen die zich normaal in zuidelijker streken ophouden. De snellere ontwikkeling van plantengroei komt ook tot uitdrukking in het steeds vroeger beginnen van het hooikoortsseizoen.

Methodiek

Het aantal dagen boven de 5°C is een indicator van de lengte van het groeiseizoen in Nederland.

Relevante informatie

  • Meer informatie over klimaatverandering en concentraties van broeikasgassen is te vinden op de websites van het IPCC (International Panel on Climate Change) en ETC/ACC (Europeen Topic Center on Air and Climate Change).
  • Informatie over het klimaatbeleid van Nederland staat op de website van het Ministerie van VROM.
  • Meer informatie over gevolgen van klimaatverandering op het weer e.d is te vinden op de website van het KNMI.
  • Informatie over de actuele en toekomstige ontwikkelingen voor CH4-concentraties zijn te vinden in Milieubalans 2002 en Milieuverkenning 2000-2030, beide van het RIVM.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
05
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
04
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CLO (2002). Lengte groeiseizoen in Nederland, 1900-2001 (indicator 0228, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.