Radiumgehalte in baggerspecie uit het Rijnmondgebied, 1994-2001
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
Ontwikkeling
Over het geheel genomen neemt het radiumgehalte in baggerspecie over de periode 1994-2001 af. In totaal leverden twee fosfaatertsverwerkende bedrijven een bijdrage aan het radiumgehalte in baggerspecie. Tot medio 2000 loosden deze bedrijven radiumhoudend gips. Dit gips slaat voor een deel neer op de waterbodem.
Relevantie
Baggerspecie is gebruikt als ophoogmateriaal voor bouwlocaties. Uit het in de baggerspecie aanwezige radium ontstaat het radioactieve radongas dat vanuit de bodem, via de kruipruimte, in de woningen kan komen. In met baggerspecie opgehoogde, bebouwde polders is nergens een verhoging met meer dan 60 Bq/kg aangetroffen. In onbebouwde polders kan de verhoging oplopen tot 100 Bq/kg. Het achtergrondgehalte aan radium in de Nederlandse bodem, dus zonder toevoegingen ten gevolge van menselijke activiteit, varieert tussen de 10 en 60 Bq/kg. Gebruik van baggerspecie met een toegevoegd radiumgehalte van meer dan 60 Bq/kg om bouwlocaties op te hogen, zou gemiddeld leiden tot een extra dosis door blootstelling aan radon in woningen die de dosislimiet van 0,1 mSv per jaar overstijgt.
Methodiek
Jaarlijks bepaalt het RIVM het radiumgehalte (226Ra) in baggerspecie verzameld nabij de lozingspunten (havens en Nieuwe Maas) en in de riviermonding van de Nieuwe Waterweg. Deze bepalingen zijn bedoeld om de gevolgen van de voormalige lozingen van de twee fosfaatertsverwerkende bedrijven te volgen in de tijd.
Bronnen
- Lembrechts, J. (1998). De dosis ten gevolge van eenheidslozingen 226Ra, 210Pb en 210Po in de Nieuwe Waterweg. Een herberekening op basis van nieuwe inzichten. RIVM (rapportnr. 610 050 004), Bilthoven.
- Lembrechts, J., P. Glastra en P. Stoop (1998). Radium in baggerspecie afkomstig uit het Rijnmondgebied; resultaten over 1997. RIVM (rapportnr. 610 058 007), Bilthoven.
- Lembrechts, J., P. Glastra, L.A. Nissan en R.M.W. Overwater (2002). Radium in baggerspecie afkomstig uit het Rijnmondgebied. Resultaten over 2001. RIVM (rapportnr. 610 050 010), Bilthoven.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2002). Radiumgehalte in baggerspecie uit het Rijnmondgebied, 1994-2001 (indicator 0259, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.