Functiemenging, Mixed Use Index, 2019-2024

De oudste wijken in de grote steden hebben het hoogste aandeel gemengde bouwblokken. Dit betreffen wijken waarin winkels, kantoren, voorzieningen en woningen zijn gemengd. In de wijken rondom het centrum zijn aanzienlijk minder gemengde bouwblokken. Dit betreffen vooral naoorlogse woonwijken of bedrijventerreinen. Tussen 2019 en 2024 is het aandeel gemengde bouwblokken in geheel Nederland met 0,6 procentpunt afgenomen.

Functiemenging

Volgens de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) zouden de steden en dorpen in Nederland in 2050 anders moeten functioneren dan nu: wonen, werken, natuur, openbare ruimte en voorzieningen zijn dan veel meer met elkaar verweven. Deze verweving zorgt voor kortere onderlinge afstanden en biedt randvoorwaarden voor een efficiënter ruimtegebruik, een sociaal veiligere leefomgeving en het verspreid over de dag delen van voorzieningen door verschillende gebruikers.
In de oudste wijken in de grote steden is vaak al sprake van een dergelijke verweving; deze wijken hebben het hoogste aandeel gemengde bouwblokken. Dit betreffen wijken waarin winkels, kantoren, voorzieningen met woningen zijn gemengd.
In de wijken rondom het centrum zijn aanzienlijk minder gemengde bouwblokken. Dit betreffen vooral naoorlogse woonwijken of bedrijventerreinen. Vanzelfsprekend is op haven- en industrieterreinen nauwelijks sprake van menging met wonen.

Op basis van de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) verblijfsobjecten en bouwblokken afgeleid uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en de Basisregistratie Topografie (BRT) hebben we de mate van functiemenging berekend.
Van de ruim 160.000 binnenstedelijke bouwblokken bestaat bijna 80 procent voornamelijk uit woonoppervlak. Ongeveer 12 procent van de bouwblokken heeft vooral andere functies en weinig woonoppervlak en ruim 8 procent is gemengd te noemen (menging van wonen en andere functies).
Voor geheel Nederland is het aandeel gemengde bouwblokken tussen 2019 en 2024 met 0,6 procentpunt afgenomen. Dit kan worden veroorzaakt door sluiting van scholen, winkels, kerken of andere voorzieningen in woonwijken.
Behalve in het centrum van Rotterdam waar veel woningen worden bijgebouwd, en in steden waar haventerreinen worden getransformeerd (zoals Nieuw Mathenesse in Rotterdam, De Binckhorst in Den Haag en de Noordelijke IJ-oevers Oost in Amsterdam) is er geen typische regio of type gemeente aan te wijzen waar relatief veel toe- of afname is. Wel is er een verschuiving waar te nemen: het aandeel bouwblokken waarin overwegend wordt gewerkt is afgenomen met 0,9 procentpunt, mogelijk als gevolg van transformatie van bedrijventerreinen naar wonen en het aandeel bouwblokken waarin overwegend wordt gewoond is toegenomen met 1,5 procentpunt, mogelijk door een toename van woningen op uitleglocaties of door sloop van voorzieningen in gemengde bouwblokken.

 
Verdeling van 162.352 binnenstedelijke bouwblokken naar functiemenging in 2019 en 2024
 

2019

2024

2019-2024

Woonblokken (>70% woonoppervlak)

77,9 %

79,4 %

1,5 %

Werken/voorzieningen (<30% woonoppervlak)

13,0 %

12,1 %

-0,9 %

Gemengde blokken (30-70% woonoppervlak)

9,1 %

8,5 %

-0,6 %

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven

Mixed Use Index (MXI). In database Rudifun (Ruimtelijke Dichtheden en Functiemenging in Nederland)

Omschrijving

De Mixed Use Index (MXI) is een indicator voor functiemenging. De Mixed Use Index (MXI) wordt berekend door de bruto vloeroppervlakte voor wonen te delen door de totaal aanwezige vloeroppervlakte. Een MXI tussen 0,3 en 0,7 noemen we gemengd omdat dan zowel woon- als niet-woonfuncties in aanzienlijke mate vertegenwoordigd zijn. Door het aantal gemengde bouwblokken per wijk te tellen, meten we functiemenging op kleine schaal. Bij de verschilkaart tussen 2019 en 2024 wordt uitgegaan van de bouwblokken zoals die in 2024 zijn gevormd. Voor de tabel met de verschillen tussen 2019 en 2024 tellen we het aantal bouwblokken voor heel Nederland.

Verantwoordelijk instituut

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), 
auteur Arjan Harbers, Martijn Spoon en Hans van Amsterdam.

Berekeningswijze

De oppervlaktes van de BAG verblijfsobjecten worden omgerekend naar bruto vloeroppervlaktes. De Mixed Use Index (MXI) wordt berekend door de bruto vloeroppervlakte voor wonen te delen door de totaal aanwezige bruto vloeroppervlakte. De bouwblokken zijn afgeleid van het BGT en BRT bestand. Deze indicator laat het aandeel gemengde bouwblokken (met een MXI tussen 0,3 en 0,7) per CBS wijk zien. Voor wat betreft de veranderingen van functiemenging per wijk is het verschil in aandeel gemengde bouwblokken per wijk tussen 2019 en 2024 in beeld gebracht.

Basistabel

-

Geografische verdeling

Nederland, Gemeenten

Verschijningsfrequentie

2-jaarlijks.

Achtergrondliteratuur

RUDIFUN 2024; Ruimtelijke Dichtheden en Functiemenging in Nederland; Arjan Harbers, Hans van Amsterdam en Martijn Spoon; PBL september 2024.

Betrouwbaarheidscodering
Integrale waarneming.

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CLO (2024). Functiemenging, Mixed Use Index, 2019-2024 (indicator 3013, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.