Wonen over de grens, 1996 - 2010

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Indicator 'Wonen over de grens' is afgesloten. Deze indicator wordt niet meer geactualiseerd.

Het aantal Nederlanders dat in onze buurlanden woont is toegenomen ten opzichte van 1996: in België met 42% en in Duitsland met 16%. Ook is het aantal Belgen en Duitsers woonachtig in Nederland toegenomen. Nederlanders wonen voornamelijk in de grensgemeenten van hun buurlanden. Andersom is dat ook het geval voor de Duitsers en Belgen.

Wonen over de grens

Het aantal Nederlanders in de Belgische en Duitse grensstreek is de afgelopen jaren zowel absoluut als relatief toegenomen. Het aantal Nederlandse inwoners per vierkante kilometer in de Belgische grensstreek is groter dan die in de Duitse grensstreek. In 1996 waren meer Nederlanders in Duitsland woonachtig dan in België. Intussen is het aantal Nederlanders woonachtig in beide buurlanden nagenoeg gelijk.

Meer Nederlanders in de Belgische grensstreek dan andersom

In 2010 wonen er 133.500 Nederlanders in België. Dat is ruim 12 procent meer dan in het jaar 2007 en 42 procent meer ten opzichte van 1996. In tegenstelling tot voorgaande jaren wonen vanaf 2010 meer Nederlanders in de grensstreek dan in overig België. De meesten wonen in en rondom de steden als Brussel, Antwerpen, Gent, Turnhout en Maaseik.

Aantal Nederlanders woonachtig in Duitsland neemt toe

Het aantal Nederlanders in Duitsland is toegenomen sinds 2007 met ruim 8 procent tot bijna 135.000. Sinds 1996 nam het aantal zelfs met ruim 16 procent toe. Deze stijging (die pas na 2000 begint) is toe te schrijven aan Nederlanders die zich huisvesten in de grensstreek. De meeste Nederlanders wonen in de grensgemeenten als Kleef, Goch en Aken. Maar ook in Düsseldorf wonen relatief veel Nederlanders. Het grootste aandeel Nederlanders woont echter nog steeds in de rest van Duitsland.

Meeste Belgen wonen in de grensgemeenten van Nederland

In 2010 wonen bijna 27.000 Belgen in Nederland. Dat is ruim 3 procent meer dan in het jaar 2007 en ruim 10 procent meer ten opzichte van 1996. De meeste van hen wonen in de grensstreek van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De gemeenten Terneuzen en Hulst (Provincie Zeeland) maar ook Amsterdam zijn de belangrijkste vestigingsplaatsen voor de Belgen. Het aantal Belgen in Nederland neemt vooral toe in Amsterdam, Zaanstad, Hilversum, Haarlem en Delft.

Duitsers wonen eveneens in de grensgemeenten van Nederland

Net als voorgaande jaren wonen Duitsers in Nederland voornamelijk in de Randstad of net over de grens bij Limburg, Arnhem/Nijmegen en de regio Twente. Per 1 januari 2010 wonen ruim 68.000 Duitsers in Nederland. Dat is 12 procent meer dan in 2007 en ruim 21 procent meer ten opzichte van 1996. In het stadsgewest Amsterdam woont het hoogste aandeel Duitsers (18%), op de voet gevolgd door stadsgewest Heerlen (14%). Opvallend is dat het aantal Duitsers in Stadsgewest Amsterdam sinds 2007 groeide met ruim 15%, terwijl het aantal Duitsers in Stadsgewest Heerlen afnam met 9 procent. Duitsers zijn steeds vaker verder weg in Nederland gaan wonen.

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Wonen over de grens
Omschrijving
Het aantal Belgen dat woonachtig is in Nederland, per gemeente per km2 en vv, en het aantal Duitsers dat woonachtig is in Nederland, per gemeente per km2 en vv
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving
Berekeningswijze
Statline: De inwoners van een gemeente wordt in de enquête naar de nationaliteit gevraagd. Mensen met een dubbele nationaliteit worden maar 1x meegeteld om dubbeltellingen uit te sluiten. Iemand met de Nederlandse nationaliteit wordt in de hele enquête als Nederlander meegeteld.
Basistabel
Statlinetabel met kerncijfers uit het thema Bevolking gelinked met nationaliteit en leeftijdNationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) uit BelgiëInformation und Technik Nordrhein-Westfalen (IT.NRW) uit DuitslandLandesbetrieb für Statistiek uit Duitsland
Geografische verdeling
Statline: op gemeenteniveau. De indeling van de gemeenten is de indeling van 2010Belgische en Duitse: Nuts3. Euroboundarymap
Verschijningsfrequentie
Statline: Jaarlijks
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CLO (2011). Wonen over de grens, 1996 - 2010 (indicator 2060, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.