Potentieel aantal dodelijke slachtoffers bij overstromingen, 2000 - 2004

Potentieel aantal dodelijke slachtoffers bij overstromingen

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator, die verbonden is aan de monitoring van de Nota Ruimte, wordt niet meer bijgehouden (de Nota Ruimte is geen vigerend ruimtelijk beleid meer).

Door groei van de bevolking neemt het potentiële risico op dodelijke slachtoffers bij overstroming in binnendijkse gebieden toe. Tussen 2000 en 2004 was de bevolkingsgroei in Flevoland relatief het sterkst.

Nederland is kwetsbaarder geworden voor overstromingen

Nederland is in de afgelopen jaren echter aanmerkelijk kwetsbaarder geworden voor het gevaar van overstroming. Het economisch risico is toegenomen door een sterke toename van de mogelijke gevolgen van eventuele overstroming. Ook is door de groei van de bevolking de kans op grote aantallen slachtoffers, het groepsrisico, veel groter dan voor alle bekende externe veiligheidsrisico's samen (MNP, 2004).

De bevolkingsdichtheid is het hoogst in de dijkringen in de Randstad en relatief laag in het noorden, Flevoland en Zeeland (zie figuur). In de Randstad gelden dan ook tweeënhalf keer zo hoge veiligheidsnormen voor overstroming dan in Flevoland en het noorden (MNP, 2004). In absolute aantallen is de groei van de bevolking tussen 2000 en 2004 het grootst in de Randstad. Opvallend is dat in Flevoland relatief de grootste bevolkingsgroei heeft plaats gevonden.

Potentieel aantal slachtoffers bij overstroming afhankelijk van meerdere factoren

Het aantal bewoners in binnendijkse gebieden (deze indicator) geeft een eerste indicatie van het potentiële aantal dodelijke slachtoffers bij overstroming in het betreffende gebied. Andere factoren die de kans op overlijden bepalen, zijn de voorspelbaarheid van hoge waterstanden, de snelheid waarmee dijkringen onderlopen of mensen kunnen worden geëvacueerd. In de tussenstand van het project 'Veiligheid Nederland in Kaart' zijn voor een drietal dijkringen (Zuid Holland, Noordoostpolder en Land van Heusden / De Maaskant) gedetailleerde overstromingrisicoberekeningen uitgevoerd (Ministerie van V&W, 2005). Hierin bleken tientallen tot duizenden slachtoffers te kunnen vallen bij een overstroming, afhankelijk van het overstromingsscenario. De meeste slachtoffers zijn te verwachten als de overstroming onverwacht plaatsvindt en er geen evacuatie mogelijk is.

Overstromingsrisico en ruimtelijke ordening

In de Nota Ruimte wordt niet expliciet ingegaan op overstromingsrisico's in relatie tot ruimtelijke ordening. Wel zijn reserveringsgebieden in het rivieren gebied aangewezen en wordt verwezen naar beleidsontwikkelingen in het rivierengebied, kust en IJsselmeergebied, die het overstromingsrisico moeten beperken. Het advies van de Deltacommissie uit 1960 is nog altijd de grondslag voor de veiligheidsnormen tegen hoogwater in de Wet op de Waterkering.

Relevante doelstellingen Nota Ruimte

Operationele doelstelling:

  • vergroten van milieukwaliteit en veiligheid
  • afstemmen verstedelijking en economische activiteiten met de waterhuishouding


Uitvoeringsdoelstelling:

  • realiseren van een basiskwaliteit voor milieu en veiligheid


Algemene doelstellingen:

  • Krachtige steden
  • borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden
  • borging van de veiligheid

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Potentieel aantal dodelijke slachtoffers bij overstroming
Omschrijving
Risicoschatting van aantal dodelijke slachtoffers bij een overstroming per dijkringgebied.
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
Berekeningswijze
Op basis van informatie uit de Gemeentelijke Basisadministratie (CBS) is het aantal inwoners vastgesteld in 2000 en 2004. Vervolgens is per dijkringgebied het aantal inwoners vastgesteld.
Basistabel
Het bestand met de contouren van dijkringen is van RWS/DWW.
Geografische verdeling
Dijkringen in Nederland
Verschijningsfrequentie
-
Achtergrondliteratuur
Milieu- en Natuurplanbureau, 2004. Risico's in bedijkte termen: ; een thematische evaluatie van het Nederlandse veiligheidsbeleid tegen overstromen. Milieu- en Natuurplanbureau, Bilthoven. RIVM rapportnummer 500799002.Ministerie van V&W, 2005. Veiligheid Nederland in Kaart. Hoofdtrapport onderzoek overstromingsrisico's. Rijkswaterstaat, Dienst Weg en Waterbouwkunde. Document DWW 2005-081
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Referentie van deze webpagina

CLO (2009). Potentieel aantal dodelijke slachtoffers bij overstromingen, 2000 - 2004 (indicator 2057, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.