Potentiële economische schade bij overstromingen, 2000 - 2004

Potentiele economische schade bij overstromingen

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator, die verbonden is aan de monitoring van de Nota Ruimte, wordt niet meer bijgehouden (de Nota Ruimte is geen vigerend ruimtelijk beleid meer).

De grootste potentiële economische schade bij overstromingen is het hoogst in delen van de Randstad en delen van Gelderland. De afgelopen jaren is de economische waarde van het vastgoed in dit gebied verdubbeld.

Economische waarde van vastgoed in bedijkte gebieden sterk toegenomen

De waarde onroerende zaken (WOZ-waarde) per hectare per dijkringgebied geeft een indicatie van de potentiële economische schade bij overstroming. De grootste economische waarde van vastgoed per hectare komt voor in dijkringen in de Randstad en delen van Gelderland (zie figuur). In het noorden en delen van Zeeland is die waarde per hectare aanzienlijk kleiner. Dergelijke verschillen in economische risico's zijn in grote lijnen terug te vinden in verschillen in veiligheidsnormen. Wel liggen de veiligheidsnormen in Gelderland aanzienlijk lager dan in de Randstad. Tussen 2000 en 2004 is de WOZ-waarde in grote delen van de dijkringen met meer dan 70% toegenomen door ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. De grootste toename is gemeten in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland.

Economische schade bij overstroming afhankelijk van meerdere factoren

De WOZ-waarde (deze indicator) geeft slechts een indicatie van de potentiële economische schade na overstroming. In het project "Veiligheid Nederland in Kaart" is voor een zestiental dijkringen de economische schade als gevolg van overstroming berekend. Afhankelijk van het overstromingsscenario varieert de berekende economische schade van honderden miljoenen euro's tot bijna driehonderd miljard euro in delen van de Randstad. Deze schade treedt op als de hele dijkring vol water staat. Uit gedetailleerde berekeningen blijkt dat in de meest waarschijnlijke overstromingsscenario's slechts een deel van de dijkring overstroomt; door allerlei hogere lijnelementen in een dijkring blijft overstroming vaak tot een klein deel van de dijkring beperkt. Gemiddeld is de economische schade daarom aanzienlijk lager dan de maximale schade.

Overstromingsrisico en ruimtelijke ordening

Het groepsrisico voor overstroming is groot, vergeleken met de som van het groepsrisico van alle bekende externe veiligheidsrisico's (MNP, 2004). In de Nota Ruimte wordt niet expliciet ingegaan op overstromingsrisico's in relatie tot ruimtelijke ordening. Wel zijn reserveringsgebieden in het rivierengebied aangewezen en wordt verwezen naar beleidsontwikkelingen in het rivierengebied, het kust- en IJsselmeergebied, die onder andere gericht zijn op het beperken van het overstromingsrisico.

Relevante doelstellingen Nota Ruimte

Operationele doelstelling:

  • afstemmen van verstedelijking en economische activiteiten met de waterhuishouding


Algemene doelstelling:

  • krachtige steden
  • borging van de veiligheid

Bronnen

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Potentiële schade bij overstroming
Omschrijving
Inschatting maken van economische schade bij overstroming binnen dijkringgebieden.
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
Berekeningswijze
Per dijkringgebied (53 dijkringen) is de WOZ-waarde gesommeerd.
Basistabel
Het bestand met de contouren van dijkringen is van RWS/DWW. Het bestand met WOZ-waarden (per hectare) is van CBS
Geografische verdeling
Dijkringen (53) in Nederland
Verschijningsfrequentie
-
Achtergrondliteratuur
Milieu- en Natuurplanbureau, 2004. Risico's in bedijkte termen: ; een thematische evaluatie van het Nederlandse veiligheidsbeleid tegen overstromen. Milieu- en Natuurplanbureau, Bilthoven. RIVM rapportnummer 500799002.Ministerie van V&W, 2005. Veiligheid Nederland in Kaart. Hoofdtrapport onderzoek overstromingsrisico's. Rijkswaterstaat, Dienst Weg en Waterbouwkunde. Document DWW 2005-081
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
01

Referentie van deze webpagina

CLO (2009). Potentiële economische schade bij overstromingen, 2000 - 2004 (indicator 2046, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.