Implementatie Vogel- en Habitatrichtlijn
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
Nederland is bij de aanwijzing van Vogelrichtlijngebieden verder gevorderd dan de meeste andere landen van de Europese Unie. De aanwijzing van Habitatrichtlijngebieden is nog incompleet, evenals in veel andere landen.
Ontwikkeling
Nederland behoort samen met België en Denemarken tot de landen waarin de aanwijzing van Vogelrichtlijngebieden compleet is. De Europese Commissie vindt de aanmelding van Habitatrichtlijngebieden in Nederland echter nog incompleet. Overigens is in geen enkel Europees land de aanmelding van Habitatrichtlijngebieden al compleet.De uitvoering van beide richtlijnen is in alle landen vertraagd ten opzichte van de oorspronkelijke doelstellingen. Volgens het Europees Milieuagentschap komt dat onder meer doordat de uitvoering complexer is dan verwacht. Met name de onderhandelingen met allerlei lokale belanghebbenden zijn tijdrovend. Sommige landen hebben in 2001 belangrijke vorderingen gemaakt met de Habitatrichtlijn, met name Duitsland, maar ook Zweden, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België. Dat komt in de figuur nog niet duidelijk tot uiting. Duitsland, Griekenland en Spanje maken flinke vorderingen met de Vogelrichtlijn.
Beleidsdoelen en uitvoering
De implementatie van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn moet leiden tot een ecologisch netwerk in de Europese Unie, Natura 2000 genaamd. Zowel de Vogelrichtlijn als de Habitatrichtlijn schrijven het instellen van speciale beschermingszones (SBZ's) voor.De lidstaten die de Vogel- en Habitatrichtlijn uitvoeren moeten de speciale beschermingszones aanmelden, de richtlijnen in nationaal recht omzetten, de gebieden beschermen, de juiste beheersmaatregelen treffen en de ontwikkeling van de kwaliteit van de aangewezen speciale beschermingszones monitoren.Voor de Vogelrichtlijn houdt de aanmelding bij de EU tegelijk ook de aanwijzing van die gebieden in. Bij de Habitatrichtlijn meldt een lidstaat de gebieden aan, die vervolgens door de EU worden aangewezen.De voorstellen voor aanwijzing van SBZ's door de lidstaten worden wetenschappelijk getoetst door expert-groepen onder voorzitterschap van de Europese Unie voor de verschillende biogeografische zone's van de Europese Unie. Nederland valt onder de Atlantische regio.
Bronnen
- EEA (1999). Environment in the European Union at the turn of the century. Environmental assessment report No. 2. European Environmental Agency. Copenhagen.
- Europese Commissie (2002). EU legt zich toe op de bescherming van de natuur. Bureau voor offici'le publicaties der Europese Gemeenschappen. Luxemburg.
- EU (2002). Natura 2000 newsletter 15 (May 2002). European Commission DG Env Nature Newsletter.
- MNP (2001). Natuurbalans 2001. Milieu- en Natuurplanbureau. Kluwer. Alphen aan de Rijn.
Relevante informatie
- De Natura 2000 barometer is te vinden op:http://europa.eu.int/comm/environment/nature/nature_conservation/useful_info/barometer/barometer.htm
- Informatie over de Atlantische biogeografische regio waar Nederland onder valt is te vinden op:http://europa.eu.int/comm/environment/nature/nature_conservation/natura_2000_network/biogeographic_regions/atlantic/index_en.htm
- De Vogel- en Habitatrichtlijn zijn te vinden op:http://www.europa.eu.int/comm/environment/nature/nature_conservation/eu_nature_legislation/habitats_directive/index_en.htm
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- De figuur geeft de voortgang van de aanmelding van de SBZ's weer. De informatie is ontleend aan de Natura 2000 barometer. Deze wordt opgesteld door het Directoraat-Generaal Milieu van de Europese Unie, op basis van de officiële rapportages van de lidstaten over de implementatie van de richtlijnen.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2002). Implementatie Vogel- en Habitatrichtlijn (indicator 1309, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.