Grootte gebieden ecologische hoofdstructuur op het land
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
De indicator 'Grootte gebieden ecologische hoofdstructuur op het land' is vervallen. Informatie over dit onderwerp is opgenomen in de indicator 'Geschiktheid ruimtelijke condities landnatuur, 2021' in het Compendium.
Meer informatie over het Natuurnetwerk Nederland (in de wet Ecologische Hoofdstructuur geheten) is te vinden in het dossier [dossier=nl0029].
Zoals de Ecologische Hoofdstructuur nu begrensd is door de provincies, is er nog sprake van een grote mate van versnippering.
Toestand
De provincies hebben aangeven welke gebieden precies de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) gaan vormen. De begrensde EHS omvat een aantal grote gebieden, zoals de Veluwe. Maar daarnaast zijn ook veel kleine en verspreid liggende gebieden aangewezen. Meer dan 100.000 hectare van de EHS (van de in totaal circa 750.000 hectare) bestaat uit gebieden die kleiner zijn dan 100 hectare. Een kleine 25% bestaat uit gebieden groter dan 5000 ha. De EHS houdt op deze manier dus nog een zekere mate van versnippering van natuurgebieden in stand.
Bronnen
- LNV (1990). Natuurbeleidsplan. Regeringsbeslissing. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
- LNV (1995). Structuurschema Groene Ruimte: het landelijk gebied de moeite waard. Deel 4: Planologische Kernbeslissing. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
- RIVM en DLO (2002). Natuurbalans 2002. Milieu- en Natuurplanbureau. Kluwer. Alphen aan den Rijn.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- De tabel is gebaseerd op de gegevens over de begrenzing van de EHS die door de provincies zijn aangeleverd en door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in een totaal bestand gezet. Het gaat voor een deel om natuur die nog niet gerealiseerd is. Omdat de provincies niet alle bestaande natuurgebieden hebben meegenomen bij de begrenzing zijn deze (anno 1990) er vervolgens aan toegevoegd door het Natuurplanbureau. Gebieden die 20 meter of minder van elkaar liggen zijn aangemerkt als één gebied.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Referentie van deze webpagina
CLO (2002). Grootte gebieden ecologische hoofdstructuur op het land (indicator 1299, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.