Reliëf

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

De meeste mensen vinden landschappen met veel hoogteverschillen mooi, temeer omdat deze in Nederland vaak gepaard gaan met bos en natuur.

Toestand

In het overwegend vlakke Nederland wordt reliëf in het landschap gewaardeerd. Veel reliëf komt voor in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, de stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en Noordoost-Twente en de stuifduinen aan de kust en op de Veluwe. Het geringere reliëf in de glooiende zandgebieden wordt eveneens gewaardeerd, maar in mindere mate.
Het positieve effect van reliëf op de waardering is alleen duidelijk wanneer er geen bos aanwezig is. Vlakke gebieden met veel bos worden ongeveer even hoog gewaardeerd als reliëfrijke gebieden met veel bos.

Bronnen

  • Bloemmen, M.H.I., A.E. Buijs, S. de Vries (2002). De beleving van reliëf; Literatuuroverzicht en validatie van de indicator 'reliëf' uit het belevingsGIS. Werkdocument 2002/12. Natuurplanbureau, vestiging Wageningen
  • Roos-Klein Lankhorst, J, S. de Vries, J. van Lith-Kranendonk, H. Dijkstra & J.M.J. Farjon (2004). Modellen voor de graadmeters landschap, beleving en recreatie. Kennismodel Effecten Landschap Kwaliteit KELK, Monitoring Schaal en BelevingsGIS. Planbureaurapporten 20. Natuurplanbureau, vestiging Wageningen: bijlage 3, Reliëf.
  • Roos-Klein Lankhorst, J., S. de Vries, A.E. Buijs, M.H.I. Bloemmen & C. Schuiling (2005). BelevingsGIS versie 2; waardering van het Nederlandse landschap door de bevolking op kaart. Rapport 1138. Alterra, Wageningen: factsheet Reliëf.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
Uit recente calibratie van de belevingskaart blijkt dat de indicator reliëf geen significante aanvullende bijdrage levert aan de voorspelling van het oordeel over de aantrekkelijkheid van het landschap, terwijl de reliëfkaart daarmee wel een duidelijke positieve correlatie vertoont (Roos et al., 2005). Dit heeft er vooral mee te maken dat reliëf in de Nederlandse situatie vaak samengaat met bos en natuur. Uit veel literatuur blijkt dat reliëf een gewaardeerd landschapskenmerk is.De indicator reliëf is afgeleid van de nieuwe geomorfologische kaart van Nederland, aangevuld met terpen uit de bodemkaart. De geomorfologische codes zijn door geomorfologen vertaald naar de hier onder genoemde reliëftypen. Hierbij is een schatting gemaakt van welke geomorfologische klassen door een leek als afzonderlijke reliëfvormen zouden worden waargenomen. Aan de reliëftypen is een waardering toegekend, met de veronderstelling: hoe sterker het reliëf, hoe hoger de waardering:
  • Vlak
  • Welvend, terpen
  • Glooiend
  • Geaccidenteerd
  • Heuvelachtig
De indicatorkaart voor reliëf is als volgt samengesteld. Aan elke gridcel van 250 x 250 m is de waardering toegekend van het dominante reliëftype, tenzij het terpen betreft in vlak landschap. In dat geval krijgt de cel de waarde van de terp. Aan andere antropogene reliëfvormen zoals storthopen en dijken is de laagste belevingswaarde toegekend.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03
versie‎
02

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Reliëf (indicator 1028, versie 03,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.