Opbrengsten van verwijderingsbijdragen, 1995-2007
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
Deze indicator is afgesloten.
Het CBS berekent geen opbrengsten van verwijderingsbijdragen meer sinds 2007. Vanaf 2013 zijn bijna alle verwijderingsbijdragen afgeschaft.
Cijfers over de opbrengsten van verwijderingsbijdragen t.e.m. 2007 zijn te vinden in:
StatLine: Opbrengst milieuheffingen, milieubelastingen en verwijderingsbijdragen (CBS, 2011).
In de periode 1995-2007 is er circa 950 miljoen euro aan verwijderingsbijdragen geïnd. Hiervan is door de uitvoerende stichtingen tweederde besteed aan de verwerking van producten en de bijkomende kosten. Eind 2007 ligt er nog ruim 365 miljoen euro klaar voor toekomstige recycling.
Ontwikkeling
In 2007 is door Auto Recycling Nederland (ARN), Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) en Stichting Batterijen (Stibat) 62 miljoen euro aan verwijderingsbijdragen geïnd.
Sinds de instelling (1995) is er ongeveer 950 miljoen euro aan verwijderingsbijdragen direct of indirect ten laste gekomen van de gebruiker / consument. Hiervan is door de genoemde stichtingen tweederde besteed aan de verwerking en bijkomende kosten. Eind 2007 ligt er nog ruim 365 miljoen euro klaar voor toekomstige recycling (dit bedrag is inclusief rente en overige baten van ARN en Stibat, maar exclusief rente en overige baten die gevormd zijn bij de productstichtingen van de NVMP).
Schaalvergroting, concurrentie tussen verwerkers en efficiëntere recyclingtechnieken hebben geleid tot lagere verwijderingsbijdragen voor personenauto's en elektr(on)ische apparatuur en de afschaffing van de bijdrage bij diverse kleine elektr(on)ische apparaten.
Personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen
Auto Recycling Nederland (ARN) verzorgt in Nederland de inning en besteding van de verwijderingsbijdrage van personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen. In 2007 loopt 86 procent van alle wrakken via deze stichting; de rest wordt door niet aangesloten bedrijven verwerkt. Deze bedrijven komen niet in aanmerking voor een vergoeding uit de verwijderingsbijdragen.
Het totaal aan geïnde verwijderingsbijdragen sinds het begin van de regeling (1995) bedraagt 440 miljoen euro. De genoten rente en overige baten (samen bijna 79 miljoen euro) meegerekend is over de gehele looptijd 520 miljoen euro ter beschikking gekomen voor de recycling van voertuigen. Tot en met 2007 is aan recyclingkosten en apparaatskosten (= administratiekosten e.d.) ruim 368 miljoen euro uitgegeven. Eind 2007 zit er in het fonds nog ruim 150 miljoen euro.
De opbrengst van de verwijderingsbijdrage van personenauto's is in 2007 sterk gedaald ten opzichte van het jaar ervoor als gevolg van het verlagen van de verwijderingsbijdrage per voertuig van 45 naar 15 euro op 1 januari 2007.
Elektr(on)ische producten
De uitvoering van de inzameling en verwerking van elektr(on)ische producten is ondergebracht bij de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP). Voor vijf productgroepen, waarvan witgoed en bruingoed de bekendste zijn, bestaat de verwijderingsbijdrage al sinds eind 1998. Per augustus 2005 is ook de inzameling van professionele apparatuur en de inzameling en verwerking van verlichtingsapparatuur zoals tl-verlichting en spaarlampen ter hand genomen. De forse stijging in 2006 van de opbrengsten is dan ook grotendeels het gevolg van de door importeurs en producenten opgebrachte verwijderingsbijdrage van deze nieuwe categorieën apparatuur.
Tussen eind 1998 en eind 2007 is ruim 425 miljoen euro aan verwijderingsbijdragen geïnd. Hiervan is 223 miljoen euro besteed aan recyclingkosten, detaillistenvergoedingen en apparaatskosten. Het nog niet uitgegeven bedrag wordt beheerd door inmiddels zes productstichtingen. Deze gelden dienen ook om de recycling te bekostigen van apparaten waarvoor in het verleden geen bijdrage is betaald. Voor elektr(on)ische producten wordt per 2011 (koel- en vrieskasten per 2013) geen verwijderingsbijdrage meer in rekening gebracht en zal overgestapt worden op een omslagsysteem.
Batterijen
Stichting Batterijen (Stibat) regelt de inning (bij importeurs en producenten) en besteding van de verwijderingsbijdrage voor afgedankte batterijen. Tussen eind 1995 en eind 2007 is een bedrag ontvangen van ruim 80 miljoen euro. Samen met de rente en overige baten is er bij dit fonds sinds 1995 ruim 84 miljoen euro beschikbaar gekomen voor de recycling van batterijen. Hiervan is bijna 88 procent besteed aan inzameling, sortering, verwerking en apparaatskosten. Eind 2007 bedraagt de reserve, de voorziening beheerskosten, bijna 13 miljoen euro.
Beleid
In de Wet milieubeheer is met ingang van 1995 ondersteunende regelgeving van kracht voor de milieuvriendelijke verwijdering van verschillende categorieën afvalstoffen (autowrakken, batterijen, diverse huishoudelijke apparaten). De verantwoordelijkheid voor de inname en milieuvriendelijke verwerking ligt bij de producent/importeur. De financiering vindt voor een deel plaats uit een toeslag op de prijs van nieuw op de markt te brengen producten: de 'verwijderingsbijdrage'.
Inmiddels is een verwijderingsbijdrage van kracht voor personenauto's en lichte bestelwagens, batterijen en diverse elektrische apparaten (zogenaamde metalektroproducten, waaronder een groot aantal huishoudelijke apparaten).
Bronnen
- CBS (2006). Milieuheffingen en belastingen. CBS, Den Haag / Heerlen.
- CBS (2008). StatLine: Opbrengst milieuheffingen en -belastingen. CBS, Den Haag / Heerlen.
Relevante informatie
- Meer informatie over verwijderingsbijdragen is te vinden in de databank StatLine van het CBS.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Opbrengsten van verwijderingsbijdragen
- Omschrijving
- Ontwikkeling van de opbrengst van de verwijderingsbijdragen voor respectievelijk personenauto's, elektr(on)ische apparaten, batterijen en papier.
- Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Berekeningswijze
- De verwijderingbijdragen zijn ontleend aan de gegevens (in jaarrekeningen) van de stichtingen belast met de uitvoering en verslaglegging van de verwijderingsbijdragen. Het artikel Milieuheffingen en belastingen (CBS, 2006) geeft meer informatie over de methode waarop de hier gepresenteerde gegevens zijn verzameld en berekend.
- Basistabel
- StatLine: Opbrengst milieuheffingen en -belastingen (CBS, 2008)
- Geografische verdeling
- Nederland
- Andere variabelen
- Opbrengsten milieubestemmingsheffingen, opbrengsten groene belastingen.
- Verschijningsfrequentie
- Jaarlijks
- Achtergrondliteratuur
- Milieuheffingen en belastingen (CBS, 2006)
- Betrouwbaarheidscodering
- A (integrale gegevensverzameling)
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2008). Opbrengsten van verwijderingsbijdragen, 1995-2007 (indicator 0363, versie 09, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.