Stralingsdosis door radioactieve stoffen in gebruiksartikelen, 1989-2001
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
Deze indicator is vervallen. De bijdrage van gebruiksartikelen aan de totale stralingsdosis in Nederland is opgenomen in de categorie "Overige bronnen" in deze indicator.
Sommige gebruiksartikelen bevatten radioactieve stoffen. Over de periode 1989-2001 is de bijdrage door radioactiviteit in gebruiksartikelen aan de blootstelling van de bevolking sterk afgenomen tot minder dan 2 promille (0,2%) van de jaardosis.
Afname radioactieve stoffen in gebruiksartikelen
De bijdrage van radioactieve stoffen in gebruiksartikelen aan de gemiddelde stralingsdosis is gedaald tot circa 0,3 microsievert per persoon in 2001. Deze bronnen dragen daarmee voor minder dan 2 promille (0,2%) bij aan de Stralingsdosis per bron, 2008 waaraan Nederlanders blootstaan. Radioactieve stoffen komen onder meer voor in rookmelders, gloeikousjes en bepaalde soorten laselektroden. Deze producten mogen vrij verkocht worden en kunnen in het (huishoudelijk) afval terechtkomen. Tweederde van de afname komt door een vermindering van het aantal verkochte radioactieve producten. Voor gloeikousjes bijvoorbeeld, daalde de totale omzet met een factor drie en bevat nog slechts 10% van de verkochte kousjes radioactief materiaal. Overigens nam de hoeveelheid radioactiviteit per product voor de meeste onderzochte gebruiksartikelen niet af over de periode 1989-2001. Het resterende deel van de afname komt door wijzigingen in de manier waarop de blootstelling wordt berekend.
Huidig beleid en toekomstige aanscherping
Volgens het Besluit stralingsbescherming (Besluit stralingsbescherming (2001)) is voor gebruiksartikelen met een dosisbijdrage van minder dan 10 microsievert per jaar geen vergunning vereist. De onderzochte gebruiksartikelen vallen alle in deze, vergunningsvrije, categorie.In de ministeriële regeling 'rechtvaardiging gebruik van ioniserende straling' (Regeling bekendmaking rechtvaardiging gebruik van ioniserende straling (2002)) wordt de verkoop van radioactieve rookmelders voor huishoudelijk gebruik met ingang van 1 januari 2006 verboden.
Effecten op de volksgezondheid
Blootstelling aan straling vormt een gezondheidsrisico. Straling van radioactieve stoffen kan kanker veroorzaken.
Bronnen
- Besluit stralingsbescherming (2001). Besluit van 16 juli 2001, houdende vaststelling van het Besluit stralingsbescherming. Staatscourant 2002, 49.
- Ministeriële regeling bekendmaking rechtvaardiging gebruik van ioniserende straling, (2002) nr. SAS/2001144917. Staatscourant 2002, nr. 248, 24 december 2002.
Relevante informatie
- Eleveld, H. en M.J.M. Pruppers (2000). Schattingen van de individuele en collectieve dosis als gevolg van consumentenproducten waarin radioactieve stoffen zijn verwerkt. RIVM (rapportnr. 610 310 005), Bilthoven.
- Janssen, M.P.M. (2002). Radioactiviteit in Nederlandse gebruiksartikelen. RIVM (rapportnr 610 230 002), Bilthoven.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2003). Stralingsdosis door radioactieve stoffen in gebruiksartikelen, 1989-2001 (indicator 0316, versie 04, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.