Overschrijding oriëntatiewaarde groepsrisico in Nederland, 2004

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Een kaart met de plaatsen waar de kans op een ongeluk groter is dan de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico.

Overschrijding oriëntatiewaarde voor het groepsrisico

Op verschillende plaatsen in Nederland is de kans op een ongeluk met dodelijke slachtoffers groter dan de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico. De hoogte van deze oriëntatiewaarde is vastgelegd in het Besluit Externe Veiligheid voor Inrichtingen (VROM, 2004). In alle gevallen moet door bevoegd gezag verantwoord worden of het groepsrisico acceptabel wordt geacht. De oriëntatiewaarde geldt daarbij als ijkpunt. Bij het bedrijf dat is aangegeven met een rode stip, is de overschrijding tien keer zo groot als de gestelde waarde.
De kaart geeft niet aan voor een ramp van welke omvang de oriëntatiewaarde is overschreden. Zo kan een overschrijding met een factor tussen één en tien op de ene plek duiden op een overschrijding van de nog net geaccepteerde kans op 100 of meer slachtoffers, terwijl dezelfde overschrijding met een factor tussen één en tien elders geldt voor de oriëntatiewaarde gesteld aan de kans op tien of meer slachtoffers.

Beleid

Voor het verminderen van de gevaren rond dergelijke plekken - van vuurwerkbedrijven tot spoorwegemplacementen - worden door het kabinet middelen beschikbaar gesteld. Zo is voor de sanering van LPG-tankstations 30 miljoen euro uitgetrokken. De kosten voor sanering van al de knelpunten die samenhangen met de productie, transport en gebruik van ammoniak en LPG zijn recent geschat op circa 200 miljoen euro. Deze kosten moeten deels ook door het bedrijfsleven worden opgebracht (VROM 2005).

Bronnen

  • AVIV (2004). EVR inrichtingenbestand (peiljaar 2003). Adviesbureau AVIV, Enschede.
  • VROM (2004). Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen. Staatsblad 250. Sdu, Den Haag.
  • VROM (2005). Kabinetsstandpunt Ketenstudies.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
Bij het groepsrisico gaat het om de kans op een ramp waarbij een deel van de aanwezige personen om het leven komt. Welke kans nog acceptabel geacht wordt, is afhankelijk van de omvang van de ramp. Een ongeval met 100 doden leidt tot meer ontwrichting, leed en emoties, dan een ongeval met tien dodelijke slachtoffers. Aan de kans op een ramp met 100 doden wordt dan ook een grens gesteld, die een factor 100 lager ligt dan voor een ramp met tien doden. Kijk hier voor meer uitleg over veiligheidsrisico's, oorzaken en beleid.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Bekijk meer Bekijk minder

Referentie van deze webpagina

CBS, PBL, RIVM, WUR (2024). Overschrijding oriëntatiewaarde groepsrisico in Nederland, 2004 (indicator 0302, versie 04,

) www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.