Fosfaatverzadiging landbouwgronden, 1986-1999

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Ontwikkelingen

De fosfaatverzadiging van de bodem is in de afgelopen dertien jaar sterk toegenomen. In bijna geheel Nederland is sprake van fosfaatverzadiging, met uitzondering van sommige kleigebieden en Zuid-Limburg. Waarden van meer dan 50% vindt men in Noord-Brabant en Noord-Limburg. Voor klei- en veengebieden zijn de resultaten nog voorlopig (Schröder en Corré, 2000).

Beleid

Via de invoering van het mineralenaangiftesysteem (MINAS) wordt de fosfaatbelasting van landbouwgronden verminderd. Omdat ook met MINAS de belasting van de bodem met fosfaat doorgaat en omdat de bodem al grote hoeveelheden fosfaat bevat is op korte termijn geen verbetering van de fosfaatverzadigingstoestand van de bodem te verwachten.

Relevantie

Uit fosfaatverzadigde gronden spoelt fosfaat gemakkelijk uit naar het oppervlaktewater met negatieve gevolgen voor de oppervlaktewaterecosystemen.

Methodiek

De kaarten zijn gebaseerd op modelberekeningen.

Bronnen

  • Schröder, J.J. en W.J. Corré (eds.) (2000). Actualisering stikstof en fosfaat desk studies. PRI-Rapportnr. 22. PRI-WUR, Wageningen.
  • Zee, S.E.A.T.M. van der, W.H. van Riemsdijk en F.A.M. de Haan (1990, 1992). Het protocol fosfaatverzadigde gronden, Deel 1. Toelichting (1990). Deel 2. Technische uitwerking (1992). Landbouwuniversiteit Wageningen.
  • RIVM (2002). Minas en Milieu, Balans en verkenning. RIVM (rapportnr. 718 201 005), Bilthoven.

Relevante informatie

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
04
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CLO (2002). Fosfaatverzadiging landbouwgronden, 1986-1999 (indicator 0267, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.