Samenstelling doelgroepen van het milieubeleid

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Het milieubeleid onderscheidt binnen de Nederlandse economie een aantal doelgroepen. Voor elk van de doelgroepen heeft de overheid taakstellingen geformuleerd, gericht op de vermindering van de milieudruk (doelgroepenbeleid).

Samenstelling doelgroepen

Onderstaande tabel geeft een detaillering van de doelgroepen, die het milieubeleid onderscheidt. Deze doelgroepindeling is de basis voor de gegevens, die het Compendium presenteert over de doelgroepen van het milieubeleid.De vaststelling van milieugegevens per doelgroep vindt plaats op basis van bedrijfstakken volgens de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) van het CBS (CBS, 1992). Deze indeling sluit echter niet altijd volledig aan bij de doelgroepindeling van het beleid. Wanneer dit tot afwijkingen leidt is dit expliciet bij de betreffende gegevens aangegeven.

Doelgroep milieubeleidDetailleringAfwijkingen van de SBI en andere bijzonderheden
Land- en tuinbouwVeehouderij, akkerbouw en tuinbouw (SBI 01). De biologische landbouw maakt hier onderdeel van uit. 
IndustrieIndustriële bedrijven uit de SBI-klassen 15 tot en met 36. Raffinaderijen behoren, tenzij anders vermeld, tot de doelgroep Industrie.Voorbereiding tot recycling (SBI 37) behoort tot de doelgroep afvalverwerkende bedrijven.
EnergievoorzieningElektriciteitsvoorziening en warmteproductie, de winning van gas en olie, en het transport en de distributie van energiedragers (SBI 40).Raffinaderijen behoren, tenzij anders vermeld, tot de doelgroep Industrie.
De milieudruk, die ontstaat bij de opwekking van door de andere doelgroepen gebruikte elektriciteit, valt onder de doelgroep Energievoorziening.
Verkeer en vervoerWegverkeer, railvervoer, binnen-, zeescheepvaart, luchtvaart en mobiele werktuigen.
Belangrijke categorieën binnen het wegverkeer zijn personen-, bestelauto's, vrachtwagens en autobussen. De zogenaamde mobiele werktuigen (zoals tractoren, vorkheftrucks) worden vooral ingezet in de bouw en de landbouw.
Deze doelgroep heeft geen koppeling met de SBI.
ConsumentenAlle consumenten in Nederland. Consumenten en huishoudens worden daarbij aan elkaar gelijkgesteld.De indirecte milieudruk, die ontstaat bij de productie en levering van door consumenten aangekochte goederen en diensten, wordt toegedeeld aan andere doelgroepen, onder andere Industrie en Verkeer en vervoer. Ook valt de milieudruk door het woon-werkverkeer en het recreatief verkeer onder de doelgroep Verkeer en vervoer.
De milieudruk, die ontstaat bij de opwekking van door de consument gebruikte elektriciteit, valt onder de doelgroep Energievoorziening.
BouwSectoren woningbouw, utiliteitsbouw en grond-, weg- en waterbouw, de bouwinstallatiebedrijven en de afwerking van gebouwen (SBI 45). Daarnaast behoort de bouwvoorbereiding tot deze doelgroep, zoals de winning van oppervlaktedelfstoffen (met uitzondering van zout), het grondverzet (inclusief baggeren) en het bouwrijp maken.  
Actoren in de waterketen(Drink)watervoorziening, riolering en zuivering van afvalwater in openbare rioolwaterzuiveringsinstallaties. De doelgroep verwerkt het afvalwater van consumenten en bedrijven. Afvalwaterzuivering van de bedrijven binnen de industrie zelf (door AWZI's), valt niet onder deze doelgroep, maar onder de doelgroep Industrie.
Handel, diensten en overheidAlle bedrijfsmatige activiteiten, die zijn gericht op het beschikbaar stellen van diensten en goederen aan gebruikers. De activiteiten vinden plaats in diverse bedrijfstakken, zoals de groot- en detailhandel, horeca, transportbedrijven, gezondheids- en welzijnszorg, en onderzoeks-, onderwijs-, overheids- en financiële instellingen (SBI-codes 50 tot en met 99, met uitzondering van 9000 (Milieudienstverlening)). 
Afvalverwerkende (afvalbeheer) bedrijvenBedrijven die afval inzamelen, bewerken (voor hergebruik of nuttige toepassing), verbranden of storten. Het betreft zowel overheidsbedrijven als bedrijven in particuliere handen.
Er zijn veel bedrijven die zich richten op de bewerking van zeer verschillende soorten afval met het oog op nuttige toepassing. Het kan gaan om bedrijven die afval sorteren of op een andere manier bewerken, zoals scheidingsinstallaties, puinbrekers voor bouw- en sloopafval en composteerbedrijven. Daarnaast zijn er bedrijven die zorgen voor de verwijdering van afval, met name afvalverbrandingsinstallaties en stortplaatsen.
 

Bronnen

  • CBS (1992). Standaardbedrijfsindeling (SBI 1993), overzicht en schakelschema's. Centraal Bureau voor de Statistiek, Heerlen. Meer informatie over de Standaard Bedrijfsindeling van het CBS.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
08
Bekijk meer Bekijk minder
versie‎
07
versie‎
06
versie‎
05
versie‎
03

Referentie van deze webpagina

CLO (2003). Samenstelling doelgroepen van het milieubeleid (indicator 0107, versie 04, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.