Ecologische voetafdruk voor CO2-emissies in relatie tot welvaart, circa 1995

Ecologische voetafdruk CO2-emissies en welvaart

U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.

Deze indicator is vervallen. De methode om zogenoemde voetafdrukken te bepalen is momenteel onderwerp van wetenschappelijke en maatschappelijke discussie. Een actualisering zal worden uitgevoerd als nieuwe, wetenschappelijk verantwoorde inzichten beschikbaar zijn.

CO2-emissies en welvaart

De figuur laat zien dat er een zeker verband bestaat tussen het welvaartsniveau (uitgedrukt in het bruto nationaal product per inwoner in koopkracht gecorrigeerde dollars, ppp$), en de kooldioxide(CO2)-emissies die samenhangen met de consumptie van het desbetreffende land: hoe hoger de welvaart, hoe hoger de CO2-voetafdruk. Maar zoals uit de spreiding blijkt is dit zeker geen één op één relatie: landen kunnen afhankelijk van hun consumptie- en productiepatronen bij hetzelfde welvaartsniveau een veel hogere, of veel lagere CO2-voetafdruk hebben. De spreiding wordt veroorzaakt door geografische en klimatologische verschillen, maar ook door zaken als efficiëntie, consumptiepatronen en technologie.

Beleid

Klimaatbeleid richt zich op de emissies die binnen de landsgrenzen ontstaan, en niet, zoals de CO2-voetafdruk die hier wordt getoond op de totale emissies voor consumptie, ook buiten de landsgrenzen. Het overgrote deel van de hier getoonde cijfers ontstaan echter wel binnen de landsgrenzen van de 'consumerende' landen en valt daarmee onder het internationale klimaatbeleid (het klimaatverdrag en het bijbehorende Kyoto Protocol). Nederland en verschillende andere geïndustrialiseerde landen hebben aangegeven de emissies te reduceren - of minder te laten toenemen. Voor de CO2-voetafdruk als zodanig bestaat geen specifiek beleid.

Relevantie

De huidige kennis over klimaatverandering geeft aan dat CO2 de belangrijkste oorzaak is van klimaatverandering. De verwachting is dat zonder beleid de CO2-emissies verder zullen stijgen. Op basis hiervan geven modelberekeningen aan dat de mondiale temperatuur aan het eind van deze eeuw zonder beleid waarschijnlijk met 1,5 tot 6 graden zal zijn gestegen boven het preïndustriële niveau. Het effect van CO2-emissies is onafhankelijk van de plaats op aarde waar deze emissies plaats vinden.

Methodiek

De figuur geeft voor ruim 50 landen de relatie weer tussen de welvaart en de aan de consumptie gerelateerde CO2-emissie door het verbranden van fossiele brandstoffen. De CO2-voetafdruk is berekend door Wackernagel et al. voor het 'Living Planet Report' van het Wereldnatuurfonds (2002).

Bronnen

  • Wackernagel, M., A.C. Linares, et al. (2000). The Ecological Footprint and ecological capacities of 52 Nations; 1996 update. Redefining Progress, Oakland, USA.
  • WNF (2002). Living Planet Report 2002. Wereld Natuur Fonds, Zeist.
  • World Bank (1998). World Development Indicators. The World Bank, Washington.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Referentie van deze webpagina

CLO (2002). Ecologische voetafdruk voor CO2-emissies in relatie tot welvaart, circa 1995 (indicator 0077, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.