Visserij

Visserij

De visserij in Nederland is een dynamische sector waarin continu veranderingen plaatsvinden. De visbestanden laten grote schommelingen zien en visserijtechnieken worden steeds aangepast. Sinds de jaren 90 is het visserijbeleid gericht op het voorkomen van overbevissing en het gezond houden van de visbestanden.

Voorzorgsgrens, limietgrens en duurzaamheidsdoel om overbevissing te voorkomen

Na een sterke afname van de visbestanden (de hoeveelheid vis in de zee) in de vorige eeuw, lijken sommige soorten nu weer te herstellen. Om overbevissing te voorkomen, zijn voor de verschillende vissen een voorzorgsgrens en een limietgrens bepaald. Als de omvang van een bestand volwassen vissen onder de voorzorgsgrens valt, worden er maatregelen genomen om verdere daling te voorkomen. Er wordt vermeden dat het bestand onder de limietgrens komt. Dit zou namelijk de voortplanting van de soort in gevaar brengen. Ook is er voor sommige soorten een duurzaamheidsdoel vastgesteld. Er wordt aangenomen dat een visbestand duurzaam bevist kan worden als de omvang van het bestand boven de waarde van het duurzaamheidsdoel ligt. 

Visserijtechnieken voortduren aangepast

Afgelopen decennia zijn er voortdurend aanpassingen geweest in visserijtechnieken. De traditionele boomkorvisserij is sterk afgenomen. Er wordt gezocht naar alternatieve technieken, maar deze zijn niet altijd effectief als het gaat om selectiviteit of economisch rendement. Na het verbod op de pulskortechniek is door een deel van de kotters toch weer teruggegrepen naar de traditionele boomkor.