Begrenzing Ecologische Hoofdstructuur op het land, 2009
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
De Ecologische Hoofdstructuur is vrijwel volledig begrensd. Met publicatie in de Nota Ruimte (2005) heeft de EHS wettelijke status gekregen.
Samenhangend netwerk
De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een samenhangend netwerk van in (inter)nationaal opzicht belangrijke, duurzaam te behouden ecosystemen. (LNV, 1990). De EHS op het land is vrijwel volledig door de provincies begrensd. De robuuste ecologische verbindingen zijn nog niet begrensd en zijn dan ook (nog) niet opgenomen in de EHS op het land.
Naast de EHS op het land zijn de grote wateren, waaronder Waddenzee, IJsselmeer, Zeeuwse delta en Noordzee aangewezen als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur.
Netto begrenzing
De netto begrenzing van de EHS is een door de provincies uitgevoerde nadere uitwerking van de bruto begrenzing uit het Natuurbeleidsplan van 1990. In de praktijk blijkt de begrenzing, mede door de daaraan gekoppelde planologische bescherming, meer een permanent proces: door planologische ontwikkelingen blijft de begrenzing steeds onderwerp van discussie.
Nota Ruimte en streekplannen
Deze kaart geeft de toestand weer van december 2008 en heeft als basis de EHS-kaart zoals die in de Nota Ruimte door het Rijk is vastgesteld. Voor de provincies Friesland, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland , Zeeland en Limburg waar sinds het publiceren van de Nota Ruimte een nieuw streekplan is vastgesteld, is de EHS-begrenzing uit het streekplan opgenomen. De Grote Wateren uit de Nota Ruimte - EHS zijn gehandhaafd. In het deel van de EHS dat afkomstig is uit de Nota Ruimte zitten nog enkele intensief gebruikte militaire oefenterreinen die in overleg met het Ministerie van Defensie zijn toegevoegd. Deze worden in principe beheerd als natuur, maar het gebruik is nu nog te intensief om al als EHS gekenmerkt te worden. Bij verkoop of overdracht van deze terreinen zullen ze toegevoegd worden aan de EHS.
Met enige regelmaat wordt een nieuwe kaart van de netto EHS gemaakt om zo het proces van de vorming van de EHS te volgen. Eerdere versies van deze kaart zijn de netto EHS van maart 2005 en december 2006.
Bronnen
- LNV (1990). Natuurbeleidsplan. Regeringsbeslissing. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
- LNV (1995). Structuurschema Groene Ruimte. Deel 4: Planologische Kernbeslissing. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
- LNV (2000) Natuur voor mensen, mensen voor natuur. Nota Natuur, Bos en Landschap in de 21e eeuw. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Den Haag.
- Ministerie van VROM. 2005, Nota Ruimte.
- MNP, 2005. Optimalisatie Ecologische Hoofdstructuur. Ruimte, milieu en watercondities voor duurzaam behoud van biodiversiteit
- RIVM, IKC-N, IBN-DLO, SC-DLO (1997). Natuurverkenning 97. Samson H.D. Tjeenk Willink b.v. Alphen aan de Rijn.
Relevante informatie
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Begrenzing ecologische hoofdtructuur op het land
- Omschrijving
- De kaart is afkomstig uit de Nota Ruimte en is gebaseerd op de gegevens over de begrenzing van de netto EHS die door de provincies zijn aangeleverd en door Directie Kennis en Innovatie) in een totaal bestand zijn gezet. Hernieuwde provinciale EHS-bestanden resulteren in een nieuwe (werkversie) EHS.
- Verantwoordelijk instituut
- WOT Natuur & Milieu, Wageningen UR
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- Nederland
- Verschijningsfrequentie
- Onregelmatig
- Betrouwbaarheidscodering
- A. Integrale enquête
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2010). Begrenzing Ecologische Hoofdstructuur op het land, 2009 (indicator 1298, versie 04, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.