Lozing van zuurstofbindende stoffen en belasting van het oppervlaktewater, stroomschema 2004
U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.
Vrijwel al het afvalwater in Nederland wordt gezuiverd in rioolwaterzuiveringsinstallaties. De uiteindelijke belasting van het oppervlaktewater betreft een fractie van de vervuilingswaarde van het oorspronkelijke afvalwater.
Uitleg stroomschema
In het stroomschema zijn alle stromen zuurstofbindende stoffen (uitgedrukt als inwonerequivalenten) die geloosd worden op rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's), bodem en oppervlaktewater, lichtblauw weergegeven. De donkerblauwe stroom geeft de verontreiniging weer die in het zuiveringsslib in de rwzi's achterblijft of naar de lucht vervluchtigt.
Vrijwel al het afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt gezuiverd in rwzi's. Na zuivering is de vervuilingswaarde van het afvalwater sterk verminderd: van de totale vuillast (27,5 miljoen inwonerequivalenten) is in 2004 slechts 3,5 miljoen i.e. geloosd op het oppervlaktewater, terwijl 24 miljoen inwonerequivalenten in de zuiveringsinstallaties achterbleef in het slib, of naar de lucht vervluchtigde.
Bronnen
- CBS (2005). StatLine: Lozing van afvalwater en belasting van het oppervlaktewater. CBS, Voorburg/Heerlen.
- CBS (2006). Lozing van afvalwater. CBS, Voorburg/Heerlen.
Relevante informatie
- Meer informatie over de lozing van zuurstofbindende stoffen en de belasting van het oppervlaktewater is te vinden in de databank StatLine van het CBS.
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- Zuurstofbindende stoffen zijn alle in afvalwater voorkomende organische en anorganische verontreinigingen die bij afbraak zuurstof aan het water onttrekken. Bij overmatige lozing van deze stoffen kan de zuurstofhuishouding van het ontvangende oppervlaktewater ernstig worden verstoord waardoor bijvoorbeeld vissterfte kan optreden.De hoeveelheid zuurstofbindende stoffen is uitgedrukt in inwonerequivalanten (i.e.). Een inwonerequivalent komt overeen met het zuurstofverbruik van de verontreinigende stoffen in het afvalwater dat gemiddeld per persoon per etmaal wordt geloosd.Het transportverschil is het verschil tussen de totale lozing op rwzi's, berekend op basis van heffingen, en de werkelijke gemeten hoeveelheid verontreiniging in het influent van rwzi's. De belangrijkste oorzaak voor het verschil is de aanvoer van extra verontreiniging naar het riool via afspoeling van verharde oppervlakken. Deze verontreinigingen zijn niet inbegrepen bij de lozingen van de huishoudens en de bedrijven, zoals ze worden gepresenteerd in de indicator Stedelijk afvalwater: lozing van zuurstofbindende stoffen, 1975-2008.Het artikel Lozing van afvalwater (CBS, 2006) geeft informatie over de methode waarop de hier gepresenteerde gegevens worden verzameld en berekend.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2007). Lozing van zuurstofbindende stoffen en belasting van het oppervlaktewater, stroomschema 2004 (indicator 0151, versie 06, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.