Grondprijzen voor verschillende natuurbestemmingen
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
De indicator 'Grondprijzen voor verschillende natuurbestemmingen' is vervallen. Informatie over agrarsiche grondprijs is opgenomen op Agrimatie.
De grondprijs voor landbouwgronden met bestemming 'nieuwe natuur' - reservaatsvorming, natuurontwikkeling en natuurontwikkeling in uiterwaarden - daalde in 2003 met 4% tot 34.000 euro per hectare.
Ontwikkeling
De ontwikkeling en hoogte van de grondprijzen voor 'nieuwe natuur' - reservaten, natuurontwikkeling en natuurontwikkeling in uiterwaarden - komen overeen met die van de agrarische grondprijs. De belangrijkste reden is dat de agrarische grondprijs door DLG als toetsingskader wordt gebruikt voor de aankoop voor deze natuurdoelen. In 2002 en 2003 lagen de grondprijzen voor de drie onderscheiden segmenten van de nieuwe natuur dicht bij elkaar. In de jaren daarvoor werd over het algemeen het meeste betaald voor grond voor natuurontwikkeling en het minst voor reservaatsgrond. Waarschijnlijk zijn de reservaat-gronden landbouwkundig van minder goede kwaliteit dan de gronden voor andere doelen. De gronden voor bufferzones liggen bij de grote steden wat de hoge grondprijzen verklaart. De grondprijs voor bestaande natuurterreinen ligt een factor 2,5 à 3 lager dan de agrarische grondprijs.
In 2001 en 2002 kocht DLG per jaar ongeveer 6.000 hectare landbouwgrond voor natuur en landschap (exclusief ruilgrond). Door de overheidsbezuinigingen daalde de aankopen in 2003 tot circa 4.000 hectare.
Bronnen
- Dienst Landelijk Gebied (DLG). Jaarverslagen 1998, 2000, 2001 en 2003
- Dienst Landelijk Gebied (DLG). Analyse grondprijzen 2002 en 2003, interne notities (hier is de site van DLG).
- Bredenoord, H.W.B. et al. (2004). Beleidsevaluatie natuur en landschap; Achtergronddocument bij Natuurbalans 2004. Planbureaurapporten 5. Natuurplanbureau, Wageningen
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- -
- Omschrijving
- -
- Verantwoordelijk instituut
- -
- Berekeningswijze
- -
- Basistabel
- -
- Geografische verdeling
- -
- Verschijningsfrequentie
- -
- Opmerking
- De grondprijzen van landbouwgronden die zijn aangekocht door DLG voor de verschillende natuurdoelen zijn berekend door de totale koopsom (exclusief opstallen) te delen door het totaal van de bijbehorende arealen. Het gaat daarbij op de prijzen van onverpachte gronden. De agrarische grondprijs wordt door DLG berekend met behulp van informatie van het Kadaster. Bij de berekeningen zijn de volgende grondtransacties geselecteerd: aankopen door agrariërs van onverpacht los bouw- of grasland zonder (melk)quotum van niet-familieleden. De totale koopsom van deze aankopen wordt gedeeld door het het totaal van de bijbehorende arealen. Deze gewogen gemiddelde grondprijs is de agrarische grondprijs.
- Betrouwbaarheidscodering
- -
Archief van deze indicator
Bekijk meer Bekijk minder
Referentie van deze webpagina
CLO (2006). Grondprijzen voor verschillende natuurbestemmingen (indicator 1304, versie 03, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.