Grondprijzen voor verschillende natuurbestemmingen

Grondprijzen voor verschillende natuurbestemmingen

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Bufferzones rondom natuurgebieden zijn duurder dan grond voor andere natuurbestemmingen.

Toestand

In 2001 is voor bufferzones rondom natuurgebieden per hectare het meeste geld betaald (59.000 euro per hectare). Dat betrof overigens slechts 179 hectare. De aanschaf van reeds bestaande natuurterreinen en landgoederen (569 hectare) was per hectare het goedkoopst (bijna 25.000 euro). Bufferzones liggen vaak in gebieden waar andere functies, zoals landbouw en bebouwing concurreren op de grondmarkt. Bestaande natuurterreinen zijn goedkoper omdat er daarbij doorgaans weinig of geen concurrentie is.

Bronnen

  • DLG (2002). Jaarverslag 2001. Dienst Landelijk Gebied. Utrecht.
  • Luijt, J. (2002). De grondmarkt in segmenten. Rapport 4.02.01 Landbouw-Economisch Instituut. Den Haag.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
-
Omschrijving
-
Verantwoordelijk instituut
-
Berekeningswijze
-
Basistabel
-
Geografische verdeling
-
Verschijningsfrequentie
-
Opmerking
De prijzen voor groene bestemmingen betreffen aankopen van de Dienst Landelijk Gebied in 2001. De prijzen van landbouwgrond betreffen onverpachte gronden. De cijfers komen van CBS, DLG en Kadaster (Kadata).
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Actuele versie
versie‎
03
Bekijk meer Bekijk minder

Referentie van deze webpagina

CLO (2002). Grondprijzen voor verschillende natuurbestemmingen (indicator 1304, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.