Gemiddelde reistijden regionale verplaatsingen per auto, 2000-2006

U bekijkt op dit moment een archiefversie van een afgesloten indicator. De actuele indicatorversie met de reden voor het afsluiten, kunt u via deze link bekijken.

Voor regionale verplaatsingen lijken de reistijden per auto iets langer te zijn geworden, ongeveer 2% in 6 jaar tijd. In Noord en Oost Nederland is de toename geringer. Als graadmeter voor de doorstroming op de infrastructuur (onderdeel van de doelstelling basiskwaliteit) is deze tendens niet positief.

Gemiddelde reistijd is toegenomen

Een gemiddelde autorit over 10 kilometer duurt 20 minuten. Deze reistijd neemt langzaam toe, van 19,7 minuut in 2000 tot 20,2 minuten in 2006. Op werkdagen en met name in de spitsuren is de gemiddelde reistijd langer dan 's avonds en in de weekeinden. Dat verschil is gemiddeld wel veel kleiner dan de maximum norm uit de Nota mobiliteit: in de spits maximaal twee keer zo lang als daarbuiten.

Regionale verschillen

Er zijn regionale verschillen in de gemiddelde reistijden en in de toenames. In West Nederland (Utrecht, Noord- en Zuid-Holland) zijn de reistijden gemiddeld het langste. In Noord (Groningen, Friesland, Drenthe) en Oost Nederland (Overijssel, Gelderland) is de toename beperkter dan in West en Zuid Nederland (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg).

Relevante doelstellingen Nota Ruimte

Uitvoeringsdoelstellingen:

  • Basiskwaliteit hoofdinfrastructuur


Operationele doelstellingen:

  • Verbetering van de bereikbaarheid


Algemene doelstellingen:

  • Versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland; krachtige steden; vitaal platteland; borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden

Bronnen

  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat (2007). Nationale Mobiliteitsmonitor 2007. Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Den Haag.

Technische toelichting

Naam van het gegeven
Gemiddelde reistijden regionale verplaatsingen per auto
Omschrijving
Gemiddelde duur van een verplaatsing van 10 kilometer met als herkomst een van de landsdelen naar tijdvak, op basis van autoritten over een afstand van 5 tot 15 kilometer.
Verantwoordelijk instituut
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Berekeningswijze
De reistijden zijn berekend op basis van gegevens van het Onderzoek verplaatsingsgedrag (OVG) voor de jaren 2000 tot en met 2003 en op basis van het Mobiliteitsonderzoek Nederland (MON) voor de jaren 2004 tot en met 2006.
Het MON is qua methode zoveel mogelijk gelijk gehouden met het OVG. Voor zover bekend heeft de verandering niet geleid tot een trendbreukeffect in de cijfers over reistijd.
Per herkomstregio zijn de verplaatsingen met als hoofdvervoerwijze autobestuurder of autopassagier met een verplaatsingsafstand van 5 tot 15 kilometer geselecteerd. Per regio is over deze verplaatsingen de rijsnelheid omgerekend naar een rijtijd over 10 kilometer. Vervolgens is per regio en per periode de gemiddelde reistijd afgeleid. De indicator is overeenkomstig met de indicator uit de Nationale Mobiliteitsmonitor 2007 en aangeleverd door de Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat.
Basistabel
-
Geografische verdeling
Noord-Nederland, Oost Nederland, West Nederland, Zuid Nederland, Nederland totaal.
Andere variabelen
Werkdagen spits, werkdagen overdag, avond en weekend, totaal
Verschijningsfrequentie
-
Achtergrondliteratuur
Nationale Mobiliteitsmonitor 2007 (Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 2007).
Opmerking
Bereikbaarheid en mobiliteit spelen een belangrijke rol in de Nota Ruimte, met name omdat ze belangrijk zijn voor de versterking van de economie en van de steden. Eén van de doelen is het leveren van een basiskwaliteit op de hoofdinfrastructuur. Mogelijkheden bieden voor een goede doorstroming van het verkeer is één van de onderdelen van de basiskwaliteit. Daarom is in deze indicator de reistijd over ritten van vergelijkbare lengte per auto in kaart gebracht. De indicator richt zich op regionale ritten over afstanden van 5 tot 15 kilometer.
Betrouwbaarheidscodering
-

Archief van deze indicator

Bekijk meer Bekijk minder

Referentie van deze webpagina

CLO (2009). Gemiddelde reistijden regionale verplaatsingen per auto, 2000-2006 (indicator 2021, versie 02, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.