Habitattypen
U bekijkt op dit moment een afgesloten indicator. Deze indicator wordt niet meer bijgewerkt. De reden hiervoor staat hieronder vermeld. De archiefversies van deze indicator (indien aanwezig) zijn nog wel beschikbaar.
Deze indicator is beëindigd.
Naast een aantal habitattypen met een klein en zeer groot areaal in Nederland, komen vooral habitattypen voor met een middelmatig en groot areaal voor (400-6400 ha). Van het totaal aantal habitattypen in Europa komt 23 % in Nederland voor.
Areaal
Het totale areaal van alle habitattypen in Natura 2000-gebieden bedraagt 1.640.526 ha. Daarvan bestaat echter het grootste deel (1.537.236 ha) uit de kust- en getijdegebieden. De totale oppervlakte van de overige habitattypen bedraagt 103.290 ha.
Het aantal habitattypen met een klein of zeer klein areaal (<400 ha) bedraagt 16 en 36 habitattypen hebben een areaal groter dan 400 ha. Daarvan hebben twaalf habitattypen een zeer groot areaal (> 6400 ha).
Habitattypen
De habitatrichtlijn heeft ten doel de instandhouding van de biodiversiteit in de Europese Unie (EU) door het beschermen van de natuurlijke en halfnatuurlijke habitats en de daarin voorkomende flora en fauna. Deze habitats of habitattypen zijn ecosystemen op het land of in het water met karakteristieke geografische, abiotische en biotische kenmerken.
De Europese Unie had zich ook ten doel gesteld in 2010 de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen (Göteborg, 2001). De EU verplicht Nederland de soorten en de habitattypen waarvoor in Europees verband een verplichting is aangegaan, in een gunstige staat van instandhouding te brengen.
Zesjarig dient over de staat van instandhouding aan de EU over vier aspecten gerapporteerd worden: verspreiding, oppervlakte, kwaliteit en toekomstperspectief.
Europa
In totaal zijn er 231 habitattypen die in de Habitatrichtlijn van de Europese Unie als "zijnde van communautair belang" aangemerkt zijn. Het zijn de habitattypen waarvan het natuurlijk verspreidingsgebied zeer klein is of sterk achteruit is gaan en dus bescherming behoeven. Voor bovengenoemde habitattypen (bijlage I van de Habitatrichtlijn) moeten volgens artikel 3 van de Habitatrichtlijn beschermde gebieden worden aangewezen, de zogenaamde Natura 2000-gebieden. In Nederland komen 51 van dergelijke habitattypen voor. Voor deze typen zijn ook in Nederland gebieden aangewezen.
Prioritair
Enkele leefmilieus waarvoor spoedmaatregelen gewenst zijn, zijn in de lijst met te beschermen habitattypen aangewezen als prioritaire habitattypen. In Europa zijn 72 typen prioritair en in Nederland 11.
Bronnen
- Deerenberg, C.en F. Heinis (2011). Passende beoordeling boomkorvisserij op vis in de Nederlandse kustzone. Deelrapport Noordzeekustzone. Rapport C130/11, deel 3/5. Imares, Wageningen UR.
- European Commission (1992). Annex I. Natural habitat types of community interest whose conservation requires the designation of special areas of conservation. In: Council Directive 92/43/EEC of 21 May 1992 on the conservation of natural habitats and wild fauna and flora: 15-22.
- Holtland, J. en P.C. van der Molen (2013). Procesindicatoren, achtergronden en practische uitvoering. Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied.
- Janssen, J., E. Weeda, P. Schipper, R-J. Bijlsma, J. Schaminée, Gerti Arts, C. Deerenberg, Oscar bos en R. Jak (2013). Habitattypen in Natura 2000-gebieden. Beoordeling van oppervlakte, representativiteit en behoudstatus in de Standard Data Forms (SDF). WOT-IN Werkdocument/Alterra Rapport (in prep.).
Relevante informatie
Technische toelichting
- Naam van het gegeven
- Habitattypen
- Omschrijving
- Beschrijving van de habitattypen van de habitatrichtlijn met verdeling in grootteklassen.
- Verantwoordelijk instituut
- Centraal Bureau voor de Statistiek
- Berekeningswijze
- De grootteklasse van het habitattype en het aantal gebieden per habitattypen is gebaseerd op de publicatie van Janssen et al. De lijst met subtypen komt uit de publicatie van Holtland en Van der Molen.
- Basistabel
- Zie tabblad figuurdata onder Download figuurdata.
- Geografische verdeling
- Nederland en Europa
- Andere variabelen
- Geen
- Verschijningsfrequentie
- Onregelmatig
- Achtergrondliteratuur
- European Commission (1992). Annex I. Natural habitat types of community interest whose conservation requires the designation of special areas of conservation. In: Council Directive 92/43/EEC of 21 May 1992 on the conservation of natural habitats and wild fauna and flora: 15-22.Holtland, J. en P.C. van der Molen (2013). Procesindicatoren, achtergronden en practische uitvoering. Staatsbosbeheer en Dienst Landelijk Gebied.Janssen, J., E. Weeda, P. Schipper, R-J. Bijlsma, J. Schaminée, G. Arts, C. Deerenberg, O. Bos en R. Jak (2013). Habitattypen in Natura 2000-gebieden. Beoordeling van oppervlakte, representativiteit en behoudstatus in de Standard Data Forms (SDF). WOT-IN Werkdocument/Alterra Rapport.
- Opmerking
- Voor (verandering van) de kwaliteit van de habitattypen zie de link naar indicator Staat van instandhouding (indicator 1483).
- Betrouwbaarheidscodering
- D. Schatting, gebaseerd op een aantal metingen, expert judgement, een aantal relevante feiten of gepubliceerde bronnen terzake.
Archief van deze indicator
Referentie van deze webpagina
CLO (2013). Habitattypen (indicator 1561, versie 01, ), www.clo.nl. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag; PBL Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag; RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven; en Wageningen University and Research, Wageningen.